Nationale Griepprikdag van start in Utrecht: 'Juist nu belangrijk om die prik te halen'

© RTV Utrecht / Peter Huting
Provincie Utrecht - In gezondheidscentrum Parkwijk in Utrecht is vanochtend het startsein gegeven van de Nationale Griepprikdag 2022. Komende weken krijgen zo'n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de gratis griepprik. Namens het kabinet was staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid aanwezig.
"De prik is bedoeld voor mensen vanaf zestig jaar en voor hen die een hoger risico lopen - dus mensen met diabetes en tegenwoordig ook epilepsie - en zwangeren", vertelt huisarts Fenneken Meulink. Ook zorgmedewerkers mogen een griepprik krijgen. "Sterker nog: dat raden we aan omdat je dan minder kans hebt dat je andere mensen besmet."
De griepprik bevat dit jaar afweer voor vier influenzaziekten. "Je weet natuurlijk nooit honderd procent zeker of er net een griepvirus voorbij komt dat anders is, maar de kans is heel groot dat het helpt. Het beschermt je tegen het krijgen van de griep en het ernstig ziek worden van de griep en dat maakt weer dat je minder besmettelijk bent."
'Griep kan heel serieus zijn en kan leiden tot ziekenhuisopname'

Veel animo

Volgens Meulink is er veel animo voor de prik. "We hebben afgelopen zaterdag geprikt, toen is iets meer dan de helft van de mensen die we hebben uitgenodigd geweest. We hebben nog een aantal inhaaldagen, dus ik verwacht echt een goede opkomst."
Een van de mensen die deze ochtend naar het gezondheidscentrum in Leidsche Rijn is gekomen, is Dorieke. Doordat ze hoogzwanger is, heeft ze besloten de griepprik te laten zetten. "Ik vond in de zwangerschap de keuze juist makkelijk omdat ik zo beschermd ben tegen de griep op het moment dat ik beval. En ook de baby is dan beschermd."
Hoewel er dus veel belangstelling lijkt te zijn, vindt staatssecretaris Van Ooijen dat de vaccinatiegraad nog wel wat hoger mag. "Na de coronaperiode hebben we wat minder circulatie van het virus gezien. De coronamaatregelen beschermden niet alleen tegen corona, maar ook tegen andere virussen. Dus juist nu is het extra belangrijk om die prik te nemen."
Tegelijk met de griepprik, loopt ook nog een campagne voor een herhaalprik tegen corona. Zijn mensen al die spuiten niet zat? "Dat hoor ik eigenlijk niet, het zijn ook heel andere prikken. Het een sluit het ander ook niet uit." Volgens Meulink kan het ook geen kwaad als iemand twee verschillende vaccinaties krijgt. "Het kan zelfs op de zelfde dag als je dat wilt. Er zijn zelfs onderzoeken of je het niet in één prik kan stoppen."
Van Ooijen opent vandaag ook nog een symposium van de Nederlandse Influenza Stichting om de verwachte ontwikkelingen van dit jaar met experts te bespreken. Onder meer viroloog Jaap Goudsmit en André Rouvoet van GGD-GHOR komen spreken en het RIVM spreekt over de effectiviteit van de griepprik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.