Rechtbank: 'grap' mariniers over de grens

ARNHEM - De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem heeft een korporaal en zes mariniers van 20 tot 25 jaar maandag veroordeeld tot veertig en dertig uur werkstraf.
Wat de bemanningsleden van het marineschip Hr. Ms. Johan de Witt zelf als 'grap' betitelden, is volgens de rechtbank een strafbare wederrechtelijke vrijheidsberoving en niet grappig.
De mannen plukten 's nachts een collega uit bed, boeiden hem en plakten zijn mond af met tape. Met een geblindeerde bril en oorkappen op werd hij in een kooi voor piraten opgesloten en vastgebonden op een stoel. Dat gebeurde 30 juni vorig jaar op de Rode Zee, op de terugweg van een missie tegen piraterij voor de kust van Somalië.
De zeven, getooid met bivakmutsen, lieten hun collega na een korte periode weer vrij. Die hield aan de actie pijnlijke striemen op zijn polsen over en kwam een tijdje adem tekort. De zeven handelden uit verveling na de spanning van de missie, vertelden enkelen van hen. De pesterij was bovendien niet persoonlijk, het slachtoffer hadden zij willekeurig gekozen, zeiden ze twee weken geleden.
Hun slachtoffer was niet bang, maar had wel geroepen dat zijn collega's moesten stoppen. Hij wilde geen aangifte doen maar vertelde zijn verhaal aan de adjudant. De commandant van het schip meldde het incident bij het Openbaar Ministerie (OM).
De korporaal, 29 jaar oud, krijgt veertig uur werkstraf omdat de rechtbank hem behalve voor de vrijheidsberoving ook veroordeelt omdat hij niet heeft ingegrepen. De anderen kregen allemaal dertig uur werkstraf. De veroordeelden komen uit Schagen, Vianen, Aalsmeer, Hoorn, Broek op Langedijk, Bovenkarspel en Alkmaar. De rechtbank noemde hun gedrag 'buitensporig'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.