Tekort aan bezorgers groot probleem voor de krant, het regent opzeggingen: 'Jeugd krijgt te veel zakgeld'

© RTV Utrecht
Lopik - Steeds minder mensen hebben een krantenabonnement. Logisch, in een tijd waar al het nieuws digitaal verkrijgbaar is. Maar het aantal abonnees loopt nog harder terug, omdat de krant steeds vaker te laat of helemaal niet bezorgd wordt. De reden is een tekort aan bezorgers. In onze provincie staan zo'n driehonderd vacatures open voor bezorgers van huis-aan-huisbladen, dagbladen en reclamekranten.
"Het is een groot probleem", zegt Erik van Gruijthuijsen van DPG Media, uitgever van AD, de Volkskrant, Trouw en rits regionale dagbladen. "We zien het ook als een plicht om die krant te bezorgen, omdat het in onze democratie een belangrijke rol speelt." Een digitaal abonnement is voor veel lezers geen alternatief voor de papieren krant. "Het is voor veel mensen een ochtendritueel: elke dag de krant op de mat." Daarom zeggen lezers de krant dan maar op. "Dat gaat per kwartaal om enkele honderden abonnementen."

De hele week besteedt RTV Utrecht extra aandacht aan de krapte op de arbeidsmarkt. In onze provincie staan er ruim 50.000 vacatures. Nog nooit zijn er zoveel mensen aan het werk geweest, maar toch is het personeelstekort enorm. Dat leidt ertoe dat ouders hun kinderen niet meer naar de crèche kunnen brengen, treinen niet rijden, kranten niet bezorgd worden, zorg wordt uitgesteld en dat er lange wachttijden zijn bij callcenters.

Te veel zakgeld

Rita Mudde heeft in haar woonplaats Lopik een agentschap voor dagbladen. Elke ochtend rond de klok van half vijf krijgt ze stapels kranten bezorgd. Zij telt, sorteert en legt de kranten vervolgens buiten voor de bezorgers die ze op komen halen. "Ja, het is wel vroeg, maar goed te doen hoor."
Rita doet het werk al zo'n 8 jaar, maar merkt de laatste tijd dat het steeds lastiger is om aan nieuwe bezorgers te komen. "Ze willen niet meer vroeg opstaan en ik heb het idee dat de jeugd te veel zakgeld krijgt."
Ze redt het allemaal nèt, soms springt ze zelf in de vakantie bij. "Heerlijk, je hoeft niet meer naar de sportschool." Maar als iemand besluit zijn of haar wijk op te zeggen, schiet Rita in de stress. "Dan gieren de zenuwen door m'n keel, ben ik echt strontchagrijnig. Vraag maar aan m'n man."

Slapen

Nieuwe bezorgers zijn lastig te vinden. En het laatste dat Rita wil is dat de krant níet bezorgd wordt. Ook bij DPG Media doen ze er alles aan om dat te voorkomen. Er worden premies van 1000 euro uitgeloofd voor nieuwe bezorgers, cadeaubonnen uitgedeeld en e-bikes aangeschaft. Alles om het werk aantrekkelijker te maken. Van Gruijthuijsen: "We werven ons een ongeluk, maar hebben veel concurrentie. De horeca, winkels en Schiphol zitten allemaal met hetzelfde probleem. En we vissen allemaal in dezelfde vijver."
Het gaat inmiddels iets beter. Het klachtenpercentage loopt terug en het tekort aan bezorgers ook. "Stapje voor stapje wordt het beter, maar het heeft tijd nodig. Landelijk zijn er toch nog steeds zo'n 1000 openstaande vacatures voor dagbladbezorgers."
Rita werkt ondertussen stug door aan waar ze het best in is: de krant op tijd bij de klant krijgen. Als alle bezorgers hun stapels hebben opgehaald, gaat Rita naar de supermarkt om daar de kranten voor de losse verkoop te leveren. En daarna: "Dan ben ik vrij en ga ik nog even slapen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.