Wereldarmoededag: Het Grote Utrecht Stadsdiner

© RTV Utrecht
Utrecht - Wereldwijd werd maandag stilgestaan bij de gevolgen van armoede. In de stad Utrecht heeft één op de zeven huishoudens daarmee te maken. Daarom was er vandaag Het Grote Utrecht Stadsdiner, een initiatief van Sharing Arts Society (SAS) en de Armoedecoalitie Utrecht dat jaarlijks samen met diverse partners wordt georganiseerd. Kijk de live-uitzending op RTV Utrecht hier terug.
De afgelopen weken konden inwoners voor een klein bedrag een dinerpakket bestellen, waarmee een tuinderssoep kon worden gemaakt. Het recept voor de soep was speciaal voor Wereldarmoededag bedacht door chefkok Leon Mazairac van restaurant Karel 5. De ingrediënten kwamen uit de Moestuin Maarschalkerweerd. Duizenden Utrechters maakten dezelfde soep en gingen tegelijkertijd samen eten: thuis of op een locatie met andere stadsgenoten.
Eten brengt mensen samen en doet verhalen delen. Onder het genot van een kom soep doken we tijdens de uitzending dieper in de facetten van armoede en spraken we live met deskundigen en eters in de stad. Hoe ontstaat armoede? Hoe groot is het probleem? Wat betekenen de torenhoge inflatie en energieprijzen voor het risico op armoede? En wat zijn de oplossingen?
Het thema van de uitzending was dit jaar: ‘gezond voedsel voor iedereen’. Er waren diverse gasten aan tafel uitgenodigd zoals stadshistoricus René de Kam, wethouder Linda Voortman en de voorzitter van de Armoedecoalitie Jules van Dam. Ook waren er vanaf verschillende locaties in Utrecht bijdrages te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.