Podcast Stadhuisplein: 'Lot van Hooijdonk kan het moeilijke woord 'participatie' niet schrijven'

Podcast Stadhuisplein met Yet van den Bergh en Dimitri Gilissen
Podcast Stadhuisplein met Yet van den Bergh en Dimitri Gilissen © Marc van Rossum du Chattel / RTV Utrecht
Utrecht - In de podcast Stadhuisplein Utrecht praat het panel vandaag over de burgerparticipatie rond de Weerdsingel Oostzijde. Die straat moet volgens wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) geasfalteerd worden, terwijl de buurt graag klinkers wil. Zowel Dimitri Gilissen (oud-raadslid voor de VVD) als Yet van den Bergh (oud-wethouder voor Leefbaar Utrecht) kraken de manier waarop dit college met participatie omgaat.
In de podcast zegt Van den Bergh dat dit en het vorige college doof zijn voor de stad: "Participatie is een heel moeilijk woord, en ik denk dat Lot (van Hooijdonk, red.) het niet kan schrijven." Ook Gilissen is uiterst kritisch over de manier waarop met de mening van de stad wordt omgegaan. Verder constateert de VVD-er met zelfspot dat zijn partij een eretitel aan het kwijtraken is: "Ik denk dat er weinig wethouders in de recente geschiedenis van Utrecht zijn die zo veel asfalt hebben aangelegd als Lot van Hooijdonk."

Asfaltpartij

Verder praat het panel in de podcast over de commotie rond de statushouders die hun baan zouden hebben opgezegd, nadat ze met voorrang een sociale huurwoning hadden gekregen. Volgens Gilissen toont de commotie aan hoe beladen het onderwerp van de voorrang voor honderden statushouders is, en hoe fragiel het draagvlak onder de bevolking voor de maatregel. Van den Bergh vindt dat wethouder Rachel Streefland en haar ambtenaren wel steken hebben laten vallen in de communicatie. Ze had eerder moeten proberen om de geest in de fles te houden.
De hele podcast kan je hier horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.