Rechtbank bespreekt vandaag voor het eerst explosies in Hoef en Haag: waar gaat deze zaak ook alweer over?

© Koen Laureij
Hoef en Haag - In de rechtbank is vandaag de eerste zitting over de incidenten die Hoef en Haag en Tienhoven in zijn greep hielden. Maar waar gaat deze zaak ook alweer over? Een terugblik op afgelopen zomer, toen rijtjeswoningen plots het doelwit werden van ontploffingen.
Het is vroeg in de ochtend op 2 juli. Een explosief wordt bij een rijtjeshuis in Hoef en Haag geplaatst, gaat af en veroorzaakt veel schade. Gelukkig geen gewonden, meldde burgemeester Sjors Fröhlich destijds. Maar, twitterde hij wel: “Begrijpelijke ongerustheid in de buurt. Bizar om zo’n aanslag in een woonwijk te plegen.”
Op een foto zien we die dag een kapotte voorgevel, de burgemeester besluit de woning voorlopig te sluiten. In nieuwbouwdorp Hoef en Haag zelf reageren bewoners geschrokken. Waarom in hún dorp, wie zit hierachter en hoe gaat het nu verder? Het zijn vragen die zelfs nu – maanden later – nog niet allemaal beantwoord kunnen worden.

Wat weten we wél?

Wat we wel weten: de rechtbank gaat het vandaag hebben over de 42-jarige verdachte uit Den Haag die betrokken zou zijn bij die ontploffing. Diegene zou mogelijk elektriciteitsdraden (of ander explosief materiaal) bij die voordeur tot ontploffing hebben gebracht. En dat is niet het enige waar hij van wordt verdacht. Een dag na de explosie in Hoef en Haag, volgde er namelijk nog één bij een chaletwoning in Tienhoven.
De politie vermoedt een connectie tussen de twee explosies; het wordt gelinkt aan een ruzie in de drugswereld. Kort na de ontploffing in Tienhoven wordt de 42-jarige Hagenaar al opgepakt. Maar dat betekent niet dat het daarna rustig blijft. Een korte opsomming: in Huizen gaan na een ontploffing twee huizen op slot, ook in Nieuwegein en Hoef en Haag gaan er weer woningen dicht. Inwoners vragen zich steeds meer af: wat is hier nu eigenlijk aan de hand?
Wat nou als ik het volgende slachtoffer ben?
inwoner Hoef en Haag, zomer 2022
En dan, op 29 juli, is er een tweede explosie in het normaal zo rustige dorp Hoef en Haag. Deze keer niet in de 2e Poortstraat, maar bij een huis aan de Hagesteinsestraat. De verdachte van de eerste explosie kan het niet zelf hebben gedaan, want die was al opgepakt. Het nieuwbouwdorp wordt ineens nóg beter bewaakt. Een tijdelijke politiepost wordt neergezet, camera’s staan door het dorp heen verspreid en agenten rijden vaker rond.
De politie doet onderzoek na een explosie op 3 juli, bij het chaletpark in Tienhoven
De politie doet onderzoek na een explosie op 3 juli, bij het chaletpark in Tienhoven © Menno Bausch
Omwonenden zijn nog verbaasder dan de eerste keer: waarom overkomt het gezin in dit rijtjeshuis zo’n explosie? “Het lijkt willekeur, en dat maakt het juist eng”, zegt een omwonende deze zomer. Opvallend veel Hoef en Hagers kopen daarom een deurbelcamera voor hun eigen veiligheid, onder het mom van: “Wat nou als ik het volgende slachtoffer ben?”

Getroffen woningen nog niet bewoond

Kortom: de explosies dreunen nog na in Hoef en Haag. Alle destijds gesloten woningen worden nog steeds niet bewoond, zegt een woordvoerder van de gemeente Vijfheerenlanden. "Dat is zo besproken met de bewoners, vanwege de veiligheid." Ook de getroffen woning in Tienhoven is nog gesloten. Wel is de politiepost in Hoef en Haag een maand geleden weggehaald.
Waarschijnlijk zijn er nog meer mensen bij betrokken geweest, maar dat is ook niet bekend
Riks Ozinga, rechtbankverslaggever RTV Utrecht
Vandaag volgt rechtbankverslaggever Riks Ozinga de eerste inleidende zitting over deze zaak. We zullen meer te weten komen over de bewijzen die het Openbaar Ministerie tegen de 42-jarige verdachte uit Den Haag zegt te hebben, denkt hij. Het is de vraag of we ook meer horen over de andere explosies. “De politie vermoedt een verband tussen allerlei explosies in én buiten onze regio, maar hoe en wat is nog niet naar buiten gebracht.”
De afgelopen tijd zijn ook twee andere verdachten in beeld gekomen. De tweede verdachte is een 50-jarige Utrechter, die bekend zou zijn in de drugswereld. Daarnaast is vorige maand een 33-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden als verdachte. Maar ook wat haar rol is weten we niet, legt Ozinga uit. “Waarschijnlijk zijn er nog meer mensen bij betrokken geweest, maar dat is ook niet bekend. Vandaag gaat het allereerst over de verdachte man die met de eerste explosie in Hoef en Haag en Tienhoven te maken zou hebben. Dan horen we wellicht ook wat hij zelf van de verdenking vindt.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.