Monumentale kerktoren Soest uit de steigers, tienjaarlijks onderhoud is klaar

© RTV Utrecht / Joost Danvers
Soest - De toren van de Petrus en Pauluskerk in Soest is na acht maanden renovatie klaar. Een Amersfoortse aannemer heeft de steigers weggehaald en het onderhoud afgerond. Wethouder Karin Scholten kreeg vanmorgen namens de gemeente symbolisch de sleutel van hem terug.
De 170 jaar oude kerktoren is een overblijfsel van de oorspronkelijke kerk die onder aanvoering van de toenmalige pastoor Willem Steenhoff is gebouwd. In 1968 werd het gebouw gesloopt en vervangen voor een kleinere, meer moderne kerk. De neoclassicistische voorgevel en de toren bleven behouden en zijn nu een Rijksmonument.

Grote beurt

Soest plant iedere tien jaar een grote beurt voor de toren. Het laatste onderhoud was in 2012. Dit jaar is vooral veel aandacht besteed aan het verweerde houtwerk. Het stalen frame van de luidklokken is ook vervangen en de buitenkant van de kerk is opnieuw geschilderd. De kruizen hebben een nieuwe laag bladgoud gekregen.
De aannemer werd de afgelopen maanden geplaagd door tegenvallers en een gebrek aan medewerkers. Hierdoor pakte het herstel duurder uit dan aanvankelijk was bedacht. Het werk is betaald uit het onderhoudsbudget van Soest en subsidies van de provincie en het Rijk.
Wethouder Scholten (r.) kreeg vanmorgen de sleutels van de kerk terug.
Wethouder Scholten (r.) kreeg vanmorgen de sleutels van de kerk terug. © Gemeente Soest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.