OM wil einde maken aan explosies bij woningen door angel uit drugsconflict te halen

© Koen Laureij
Hoef en Haag - Politie en Openbaar Ministerie zijn bezig met een intensief onderzoek naar de mensen die verantwoordelijk zijn voor een reeks aanslagen en dreigingen met explosieven bij woningen in Hoef en Haag, Tienhoven, Huizen en Nieuwegein. "Om een einde te maken aan de dreiging moet de angel uit een slepend conflict in het drugsmilieu worden gehaald." Dat zei de officier van justitie vanochtend in de Utrechtse rechtbank, tijdens een inleidende zitting tegen een van de verdachten van de aanslagen in juli.
De veiligheid van bewoners en omwonenden van de getroffen woningen, is voor het OM het belangrijkst, betoogde de officier. Bij de explosies in de vroege ochtend werd enorme schade aangericht, maar raakte niemand gewond. Dat had volgens het OM ook anders kunnen lopen. In Hoef en Haag, waar twee aanslagen binnen een maand plaatsvonden, zijn veel buurtbewoners nog altijd bezorgd en bang voor herhaling.
Een conflict in het drugsmilieu is volgens het OM de aanleiding voor de aanslagen. Drie mannen uit de regio Utrecht zouden door een andere groep verantwoordelijk worden gehouden voor de diefstal van een partij verdovende middelen. De explosies zouden zijn gericht tegen hun woningen en die van hun familieleden.

Al eerder gevolgd

De eerste explosie vond in de vroege ochtend van 2 juli plaats op een rijtjeshuis aan de 2e Poortstraat in Hoef en Haag. Een dag later ontplofte een tweede explosief bij een chalet aan de Westbroekse Binnenweg in Tienhoven. Kort daarna werd de 42-jarige man uit Den Haag aangehouden, die vandaag voor de rechter stond.
De verdachte werd door de politie destijds gevolgd vanwege een andere zaak en was twee weken voor de explosies aanwezig in Tienhoven en Hoef en Haag. Hij werd door een bewakingscamera vastgelegd toen hij voor het huis in Hoef en Haag stond. De man zegt dat hij de bewoners van vroeger kent en wilde waarschuwen, omdat hij informatie 'in het milieu' had opgevangen dat zij mogelijk gevaar liepen.

Info over drugsdiefstal

Het OM gelooft daar niets van. De Hagenaar wordt ervan verdacht hij samen met anderen explosieven bij de woningen heeft aangebracht en met een ontstekingsmechanisme tot ontploffing heeft gebracht. Ook zou hij voorverkenningen hebben uitgevoerd en informatie over de doelwitten en hun omgeving hebben verzameld. Met zijn telefoon is een SMS verzonden met de tekst: "Goedenavond bro heb info over wie jou heeft bestolen."
Bij de man is ruim 15.000 euro aan cash aangetroffen. Omdat hij geen officiële bron van inkomsten had, moet dat volgens het OM wel afkomstig zijn van misdrijven. Hij wordt daarom ook verdacht van witwassen. De Hagenaar zegt zelf dat familieleden het geld voor hem hebben gespaard in een periode dat hij zelf in de gevangenis zat.
Kijk hier naar de tijdlijn van de reeks aanslagen en dreigingen met explosieven bij woningen in Hoef en Haag, Tienhoven, Huizen en Nieuwegein. De tekst gaat door onder de video.

Geen enkel bewijs

Volgens advocaat Janssen is zijn cliënt op geen enkele manier te koppelen aan de explosies en heeft zijn hij ook een alibi. Op het moment van de eerste explosie werd zijn auto gezien bij een pompstation in Den Haag. Tijdens de tweede explosie zou hij bij het dance-evenement Sensation White in Amsterdam zijn geweest. Maar het OM denkt dat hij die alibi's ook bewust kan hebben gefabriceerd.
Volgens de verdachte heeft het OM "de pik op hem" en wordt alles met opzet uitgelegd zoals dat OM het beste uitkomt. Hij heeft een fors strafblad en er hangt hem nog een voorwaardelijk strafdeel van zes jaar boven het hoofd van een eerdere gevangenisstraf. "Ik heb zo'n gevoel dat het voor mevrouw de officier persoonlijk is. Eens een boef blijft een boef, ik sta met 10-0 achter. Zij willen mij 20 jaar van de straat", zei hij op boze toon.
Zijn advocaat vroeg de rechtbank om het voorarrest op te heffen en zijn cliënt in afwachting van het proces vrij te laten. De rechtbank was het met de verdediging eens dat het feit dat hij op de locaties van de ontploffingen was, niet direct bewijst dat hij de explosieven plaatste en liet ontploffen. Hij komt vrij, maar blijft wel verdachte.
Politie doet onderzoek na tweede explosie Hoef en Haag
Politie doet onderzoek na tweede explosie Hoef en Haag © Koen Laureij

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek naar deze en latere aanslagen is nog in volle gang. Zo zijn experts van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut druk bezig met onderzoek van het materiaal is achtergebleven op de plaatsen van de explosies. Volgens het OM kan dat nieuwe bewijzen opleveren. Het is ook goed mogelijk dat in de loop van het onderzoek nog meer verdachten worden aangehouden.
Naast de Hagenaar worden op dit moment nog twee verdachten vervolgd. Het gaat om een 50-jarige Utrechter die al al eerder werd vrijgelaten en een 33-jarige vrouw uit Rotterdam. De vrouw werd begin september aangehoudenen is de enige die nog vastzit. Op welke manier zij betrokken zou zijn geweest bij de explosies, is nog onduidelijk. Na de tweede aanslag in Hoef en Haag, op 29 juli, zou zij met hoge snelheid zijn weggereden bij het getroffen huis aan de Hagesteinsestraat.
Eind december staat de vrouw uit Rotterdam terecht in een openbare zitting. De zaak tegen alle verdachten zal op vroegst komend voorjaar inhoudelijk worden behandeld door de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.