Miljoenenproject De Machinerie in Utrecht stopgezet: 'Financieel onhaalbaar'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het culturele miljoenenproject De Machinerie in Utrecht is stopgezet omdat het financieel onhaalbaar is geworden. "Helaas hebben mondiale ontwikkelingen ook op dit project grote impact gehad", laat wethouder Eva Oosters weten.
Het idee was om in het gebouw waar nu Central Studios zit een bruisend centrum voor film- en beeldcultuur te ontwikkelen met "nationale uitstraling". Maar uitvoering van de ambitieuze plannen blijkt onmogelijk door de zware economische omstandigheden, de coronacrisis en extreme prijsstijgingen.
De Machinerie moest een hotspot worden in de stad en plek bieden aan filmzalen, studio’s, werkplekken, evenement- en expositieruimtes en horeca. Onder meer ’t Hoogt, het Nederlands Film Festival en Fotodok zouden er hun intrek nemen.
De gemeente reserveerde een paar jaar geleden 3,5 miljoen euro voor het plan. Pandeigenaar Erfgoed Werkspoor Utrecht trok er 5 miljoen euro voor uit. Door de coronacrisis en stijgende kosten bleek het project eerder al kwetsbaar. De gemeente besloot in januari om nog eens 300.000 euro ter beschikking te stellen.
Daarna brak de oorlog in Oekraïne uit met als gevolg hoge energietarieven, inflatie en nog hogere bouwkosten. Ook het versoberen van de plannen kan het project niet redden. Daarom hebben de betrokken partijen besloten niet verder te gaan met De Machinerie.

Reacties

"Voor Utrecht had De Machinerie een beeldbepalende voorziening kunnen zijn", reageert wethouder Oosters. "Maar het is met de wereldwijde ontwikkelingen en enorme prijsstijgingen onhaalbaar gebleken. Voor de stad Utrecht en de film- en beeldcultuursector gaat hier een kans op een toonaangevende en voor makers belangrijke voorziening in de stad verloren."
De VVD in Utrecht is niet verrast dat De Machinerie niet doorgaat. "Wij waren altijd al tegen deze zeer risicovolle ontwikkeling. We zijn er dus niet rouwig om en vinden het besluit om te stoppen verstandig. We willen zo snel mogelijk van de wethouder weten wat dit betekent voor de financiën van de gemeente", zegt fractievoorzitter Marijn de Pagter.
"Al twee jaar geleden gaf ik aan dat De Machinerie als “cultuurpaleis” totaal niet rendabel zou zijn", reageert PVV-fractievoorzitter David Bosch. "Vandaag heb ik dan ook gelijk gekregen. Als het college nou eens vaker gaat luisteren naar de PVV, dan kunnen ze dit soort blunders voorkomen."

Verdeling kosten

De gemeente zegt in gesprek te gaan met de betrokken partijen over ieders huisvestingsvraagstuk. "Met Erfgoed Werkspoor Utrecht zorgen we in alle redelijkheid voor een verdeling van de kosten die in de voorbereiding zijn gemaakt", laat de wethouder weten. “We kijken hoe we de stevige basis die is gelegd in deze samenwerking kunnen behouden voor de stad, welke kennis we uit dit traject kunnen benutten voor de toekomst en zullen u zo snel mogelijk informeren over het vervolg.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.