Droom in duigen na stop op project De Machinerie: 'Dit hadden we niet verwacht'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het besluit om de stekker uit het culturele miljoenenproject De Machinerie in het Werkspoorkwartier in Utrecht te trekken is hard aangekomen. Er zijn tranen gevloeid, er heerst een algemeen gevoel van teleurstelling en sommigen zitten nog in de ontkenningsfase. Mooier kan Ties Lindner, Manager Marketing & Communicatie van filmorganisatie Hoogt on Tour het niet maken.
"Het is wel in gezamenlijk overleg gegaan", legt Lindner uit. "In dat overleg met onder anderen de gemeente en Erfgoed Werkspoor Utrecht werd de knoop doorgehakt. Dus we wisten het iets eerder. Maar toen het nieuws officieel naar buiten kwam voelde het toch definitief. Daarvoor konden we het nog ontkennen, maar nu niet meer."

'Een plek waar alles samen kwam'

De Machinerie zou in het gebouw komen waar nu Central Studios zit. Hier zouden filmzalen, studio’s, werkplekken, evenement- en expositieruimtes en horecagelegenheden komen. Onder meer ’t Hoogt, het Nederlands Film Festival en Fotodok zouden er hun intrek nemen. "Het leek ons zo mooi om daar te zitten. Alles kwam daar samen", zegt Lindner. "Een plek waar makers elkaar konden helpen. Het filmpubliek erbij. Het was onze droom en daar hebben we de laatste jaren naartoe gewerkt."
Ook Gabriëlle Muris, van de eigenaar van het pand Erfgoed Werkspoor Utrecht, betreurt dat het niet doorgaat. "Het doet wel pijn. We begonnen dit project en al gauw begon ook de coronatijd. Toen werd alles al duurder, maar de prijzen bleven stijgen. We hebben geprobeerd het besluit voor ons uit te schuiven, maar dat was op een gegeven moment niet meer mogelijk."
Het hele plan ligt dus in de prullenbak, omdat het financieel onhaalbaar is geworden. Het plan had al een extra impuls nodig door de coronacrisis en de stijgende kosten. Maar de oorlog in Oekraïne kwam daar nog eens bovenop. De hoge energietarieven, inflatie en hoge bouwkosten doen De Machinerie nu de das om.
"We hadden wel door dat het niet eenvoudig zou worden", zegt Lindner. "Maar dat het helemaal stopgezet zou worden hadden we niet verwacht."

Van de Slachtstraat naar Hoogt on Tour

't Hoogt was eerder een filmhuis aan de Slachtstraat middenin de stad. Een aantal jaar geleden moest het vertrekken omdat er plannen waren voor woningen op die plek. Dat gaat niet door en Jos Stelling is er na een verbouwing een nieuw filmtheater begonnen. In april dit jaar opende Filmtheater Slachtstraat de deuren.

Nu gaat 't Hoogt door het leven als Hoogt on Tour. Zij zorgen er onder meer voor dat er inhoudelijke en artistieke films worden vertoond op verschillende locaties zoals Bieb Neude, De Nijverheid en Parel van Zuilen. Ook zijn zij verantwoordelijk voor festivals zoals Cinekid.

Kan het niet anders?

"Nee", zegt Muris van Erfgoed Werkspoor Utrecht. "Het gebouw is nu een lege hal. Daar wilden we filmzalen en werkruimtes in maken. Het enige dat zou blijven staan is de schil en daar moest heel wat in."
Toch blijven ze bij Hoogt on Tour nadenken over alternatieven. Maar dat is niet gemakkelijk. "Ik weet het niet," zegt Lindner als hem naar de toekomst wordt gevraagd. "We gaan in ieder geval in overleg met de gemeente. Het zou mooi zijn als 't Hoogt terug kan komen in de stad, maar we hebben geen idee of dat mogelijk is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.