Betaald parkeren voorlopig geen oplossing voor verkeersdrukte in Lage Vuursche

© Caspar Huurdeman
Baarn/Lage Vuursche - Baarn ziet vooralsnog niets in betaald parkeren bij Lage Vuursche. De gemeenteraad stemde tegen een motie van CDA, 50PLUS en ChristenUnie om die maatregel te onderzoeken.
Op zondagmiddagen tussen 13.00 en 16.00 uur lopen de wegen naar Lage Vuursche regelmatig vol met bezoekers van het bosdorp. Zo vol zelfs, dat de gemeente zich genoodzaakt ziet om hekken dwars op de weg te plaatsen, tot ergernis van ondernemers en inwoners van Lage Vuursche. Restauranthouders klagen dat klanten met een reservering door verkeersregelaars worden weggestuurd. Inwoners zeggen dat ze soms moeten praten als Brugman om hun eigen huis te kunnen bereiken.

Pannenkoek

Lage Vuursche kampt al jaren met verkeersdrukte door toeristen die naar het dorp komen voor een pannenkoek in de restaurants aan de Dorpsstraat of om te recreëren in de omliggende bossen. Tijdens de coronalockdowns sloot de gemeente om die reden de krappe toegangswegen regelmatig af voor auto’s.
Die rigoureuze ingreep is een blijvertje geworden, zo bleek de afgelopen weken meerdere keren. Burgemeester Mark Röell benadrukte gisteravond in de gemeenteraad nog eens dat niet de terrassen of de omliggende bossen te vol raken. De hulpdiensten komen in het gedrang wanneer de parkeerplaatsen vol zijn en bezoekers hun auto dan maar op willekeurige plaatsen in de berm neer gaan zetten.
Vuurschenaar Hein van Oosterom over de drukte

Parkeertarief

CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld vroeg het college, ook namens 50PLUS en de ChristenUnie, om met landeigenaren als Staatsbosbeheer en Landgoed Pijnenburg te gaan praten over het invoeren van een parkeertarief. Ook pleitte hij voor gesprekken met ov-bedrijven en de Contactcommissie Lage Vuursche, een formeel gekozen dorpsraad van zeven inwoners die de gemeente adviseert. Hij vroeg wethouder Mark Eijbaard ook om na die gesprekken binnen een half jaar een plan te maken waarmee de gemeente het verkeer in toom kan houden.
Op zondagmiddagen slibben de toegangswegen naar Lage Vuursche vaak volledig dicht.
Op zondagmiddagen slibben de toegangswegen naar Lage Vuursche vaak volledig dicht. © Caspar Huurdeman
Wethouder Eijbaard gaf aan dat de gemeente al met landgoedbeheerders overlegt over de verkeersproblemen. De mogelijkheid van betaald parkeren wordt daarbij ook onderzocht, net als een plan voor deelfietsen bij het station en andere overstappunten. Binnenkort gaat hij opnieuw met de contactcommissie praten.
Voor een plan om het verkeersprobleem te beheersen verwees hij naar de gebiedsvisie die Baarn nog gaat opstellen. “Dat is het moment dat we integraal moeten kijken naar alle ontwikkelingen, en dan hebben we ook alle relevante partijen om de tafel”, zei hij. Wanneer die gebiedsvisie dan komt kon de wethouder overigens nog niet zeggen. “Wonderlijk”, vond Van Hardeveld dat. “Zo ga je volgens mij niet met ernstige en acute problemen om.”

Beter communiceren

Behalve CDA, 50PLUS en ChristenUnie zag geen enkele fractie iets in de aanpak die Van Hardeveld voorlegde. Een motie die raadslid Anne Sluijs indiende namens haar partij GroenLinks en ook namens VVD, PvdA, CDA, D66 en 50PLUS haalde het wel - ook al stemde de VVD onverwacht toch tegen. Vermoedelijk was dat een vergissing van fractievoorzitter André van der Padt tijdens de lange vergadering die inmiddels tot ver na middernacht had geduurd.
De motie die Sluijs toelichtte roept Baarn op om beter te communiceren over de drukte die verwacht wordt en over wat mensen kunnen doen om die te mijden: bijvoorbeeld de fiets nemen of op een ander moment van de week naar Lage Vuursche gaan. “Dat je niet op het ene moment een Instagram-bericht ziet met ‘Wauw, het is zo mooi in de herfst, kom allemaal wandelen’ en het andere moment ‘Helaas moeten we het afsluiten’. Dat zou nog wel beter kunnen”, aldus de GroenLinks-politica.

Handhaven

Inwoners van Lage Vuursche lijken ook weinig te voelen voor betaald parkeren. Die zien meer in het handhaven van de parkeer- en verkeersregels in en rond het dorp. Ze hopen dat de gemeente Baarn daar vooral op zondagmiddagen extra aandacht aan wil geven.
Of de gemeente daar in mee wil gaan valt nog maar te bezien. De raadsvergadering gisteravond ging grotendeels over de begroting van volgend jaar en duidelijk was dat elk voorstel van de raad op voorhand al op twee grote bezwaren kon rekenen: er komt geen extra geld, en de ambtenaren van Baarn hebben het nu al zo druk dat de wethouders ze er geen taken bij willen geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.