Kogel door de kerk: Nieuwegein krijgt opvangschip voor 100 vluchtelingen

Op dit schip zullen de vluchtelingen opgevangen worden
Op dit schip zullen de vluchtelingen opgevangen worden © Dutch Cruise Line
Nieuwegein - Over een paar weken zal in Nieuwegein een opvangschip voor vluchtelingen aanmeren. Dat plan was er al even, maar nu is de vergunning ook echt rond. Vier maanden lang zullen zo'n 100 personen te gast zijn op het schip, dat tegenover een middelbare school komt te liggen.
Nadat het nieuws over een eventueel opvangschip naar buiten kwam, reageerden Nieuwegeiners verdeeld. De een was blij dat de gemeente "eindelijk" wat deed, de ander maakte zich juist zorgen over de veiligheid. Daarom organiseerde de gemeente meerdere bijeenkomsten voor omwonenden. Vooral de locatie blijkt gevoelig te liggen, schrijft het college in een brief aan de raad.

24/7 beveiliging

Dat komt omdat het riviercruiseschip zal aanmeren in het Merwedekanaal, met als overbuurman middelbare school het Cals College. Het COA verwacht dat de gasten op het schip vooral alleenstaande mannen zullen zijn; en juist daarom zeggen sommige inwoners zich zorgen te maken. De gemeente Nieuwegein hoopt er echter via allerlei maatregelen - denk aan 24/7 beveiliging en huisregels - voor te zorgen dat de vier maanden rustig zullen verlopen.
Dat het schip niet eerder kon aanmeren, lag aan de vergunningen. Het schip mag niet zomaar maandenlang aan de kade liggen én hetzelfde geldt voor de units die de gemeente op de kade wil neerzetten. Nu kan dat dus wel. Op een kaartje valt af te lezen dat langs de Vreeswijksestraatweg bijvoorbeeld een ruimte voor wasmachines zal komen te staan, evenals units voor de beveiliging en een rookhok. Ook komt er een hek voor de ingang van het schip.

Begindatum verplaatst

En om op het schip zelf terug te komen: dat wordt niet de MS Serena (wat eerst het plan was), maar de MS Princess. Een schip van 80 meter, dat normaal gesproken wordt gebruikt om vakantiegangers naar steden als Berlijn en Brugge te brengen. Ook de datum is daarom verschoven. Niet op 1 november, maar op 9 november zullen de eerste vluchtelingen aan boord komen. De reden is simpel: de MS Princess was niet eerder beschikbaar.
Hoewel de vergunning er nu doorheen is, schrijft het college dat mensen de komende zes weken nog wel bezwaar kunnen indienen. Maar dat betekent niet dat het besluit kan worden uitgesteld. Omdat de vergunning is afgegeven mag het schip er in theorie direct komen te liggen. De komende weken is de gemeente druk met alle voorbereidingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.