Aantal woninginbraken in provincie Utrecht daalt niet langer, politie ziet 'direct verband' met coronamaatregelen

© Pixabay
Provincie Utrecht - Het aantal woninginbraken is voor het eerst in jaren licht gestegen. In de periode van januari tot en met september sloegen inbrekers in de provincie Utrecht 1672 keer toe. Dat was vorig jaar in dezelfde periode 1640 keer, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers.
Daarmee is er een einde gekomen aan een dalende trend. De afgelopen jaren daalde het aantal woninginbraken juist spectaculair. Zo werd er in 2016 van januari tot en met september in totaal 3591 keer ingebroken, ruim een verdubbeling van de huidige cijfers.

Verband met coronamaatregelen

Landelijk is een zelfde beeld te zien. Tussen januari en september sloegen inbrekers 17.300 keer toe. In dezelfde periode vorig jaar registreerde de politie nog 16.100 inbraken. Dat komt neer op een stijging van meer dan zeven procent.
De politie ziet in de licht stijgende cijfers "een direct verband" met de coronamaatregelen. Veel mensen werkten thuis. "In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag. Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar", aldus Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie.
In sommige provincies neemt het aantal woninginbraken wel fors toe. Met name in Drenthe (+41 procent), Flevoland (+35 procent) en Overijssel (+28 procent) wordt tot dusver dit jaar fors vaker ingebroken, vergeleken met 2021. Limburg (-8 procent) en Zuid-Holland (-1 procent) kennen juist een daling.

Montfoort kent grootste stijging

Op gemeenteniveau valt onder meer Montfoort op in de provincie. Daar steeg het aantal woninginbraken dit jaar naar 12, terwijl er vorig jaar in dezelfde periode slechts 2 keer werd ingebroken. Omgerekend per tienduizend inwoners sloegen inbrekers juist het vaakst toe in De Bilt (20,7 woninginbraken per tienduizend inwoners) en Zeist (20,2 woninginbraken per tienduizend inwoners).
Het minste kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak heb je in de gemeente IJsselstein. Daar vonden dit jaar tot nu toe 15 woninginbraken plaats. Dat zijn er omgerekend per tienduizend inwoners 4,5.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.