Strijd om Lekdijk nog niet gestreden: 'Ik wil deze grond graag doorgeven aan m'n kinderen'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Lopik - Gerrit Zaal is geboren en getogen aan de Lekdijk in Lopik. "Het is een plek die rust geeft, waar ruimte is", zegt Zaal tijdens een rondleiding in zijn tuin die aan de dijk ligt. "Dit stuk is sinds jaar en dag eigendom van de familie. En dat willen we graag zo houden." Maar de vraag is of dat kan. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil 3200 m2 grond van Zaal om de dijk te versterken, desnoods zonder medewerking van de huidige landeigenaar.
Het waterschap gaat de hele Lekdijk verstevigen, van Amerongen tot aan Schoonhoven. Dat is hard nodig. "Om de Lekdijk veilig te houden en de inwoners achter de dijk te beschermen heeft het bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ervoor gekozen om de dijk en een beheerstrook naast de dijk in eigendom te krijgen. Dit biedt de beste waarborg voor de waterveiligheid", zegt het waterschap.

Lekkende dijk

Maar daar is Gerrit Zaal het niet mee eens. Uiteraard is hij ook vóór versterking van de dijk, maar hij vraagt zich af of hij daarvoor een deel van zijn tuin moet inleveren. "Als je de waterkering aan de binnenkant gaat versterken, dus aan de kant van de rivier, dan heb je mijn tuin helemaal niet nodig."
Bovendien maakt hij zich zorgen over de gevolgen voor de omgeving die zo'n dijkversteviging kan hebben. Bij werkzaamheden aan een kanaal in Twente verzakten huizen als gevolg van piping: grondwaterstroming die onder een dijk doorgaan. En bij de versterking van de Lekdijk even verderop in Zuid-Holland zouden ook fouten zijn gemaakt. De dijk lekte, en er ontstonden scheuren in huizen in de omgeving.

Rechtszaak

Zaal spant daarom rechtszaken aan om het waterschap te dwingen uitleg te geven over hun oplossing voor het versterken van de dijk. Volgens Zaal kan het dus ook anders. Het waterschap zegt dat het plaatsen van een scherm ín de waterkering de beste oplossing is. Voor de werkzaamheden en het beheer van de dijk is dus wel grond nodig van omwonenden. Het waterschap probeert daarover met grondeigenaren een overeenkomst te sluiten. "We begrijpen heel goed dat verkoop van hun grond voor eigenaren soms lastig is. Vaak voeren we meerdere gesprekken om er samen op een zo goed mogelijke manier uit te komen."
Inmiddels is er volgens het waterschap overeenstemming met elf grondeigenaren, met vijf omwonenden wordt nog onderhandeld, onder wie meneer Zaal dus. "Als we niet tijdig tot een overeenstemming komen, dan zijn we genoodzaakt om de onteigeningsprocedure te starten zodat we op tijd met de dijkversterking kunnen beginnen. Tijdens de onteigeningsprocedure blijven we met de grondeigenaar in gesprek om te proberen tot een oplossing te komen", zegt het waterschap.

Haast

Er is haast geboden, want op 1 april moet de schop de dijk in. Zaal vraag zich af of die datum ook gehaald wordt "Dat is een doelstelling, die 1 april. Maar het is nog maar de vraag of dat gaat gebeuren." Zaal heeft namelijk tijdrovende rechtszaken aangespannen die het proces kunnen vertragen. "Ik wil antwoorden op mijn vragen. Dan kunnen we verder praten. Of we eruit komen? Ik denk niet dat de bal bij mij ligt."
Michiel Hoctin Boes, voorzitter van de bewonersvereniging Sterke Lekdijk sluit zich daarbij aan. "Het waterschap kan wat ons betreft niet goed uitleggen wát ze precies gaan doen, welke oplossingen er zijn voor het versterken van de dijk en welke gevolgen dat heeft voor de omwonenden. We stellen wel vragen, maar krijgen geen antwoorden."

Geld

Om het geld is het hem niet te doen, zegt Zaal. "Ik woon hier m'n hele leven en ik zou het graag door willen geven aan mijn kinderen en dan wel met álle gronden. Ik wil gewoon gedegen onderzoek. De dijk is in 1992 ook versterkt en toen kon het ook."
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zegt in verband met de privacy niet in te kunnen gaan op de zaak van meneer Zaal. Wel laat het waterschap weten dat de werkzaamheden op 1 april kunnen beginnen, althans op de percelen waar tot overeenstemming is gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.