Lichtinstallatie verklapt de olifantenpaadjes op het Domplein: 'We hopen dat mensen verbaasd worden'

© Studio SPÉS
Utrecht - Wie komende dagen op het Domplein in Utrecht komt, heeft grote kans onderdeel te worden van de kunstexpositie 'Desire Lanes' van Studio Spés. Een speciale lichtinstallatie projecteert namelijk in de avonduren de wandelroutes die voetgangers over het plein lopen.
"Het zijn eigenlijk de olifantenpaadjes van de stad die we willen laten zien", vertelt mede-initiatiefnemer Sabien Engels. "In de natuur slijten die paadjes heel mooi in naar mate er meer mensen overheen lopen, maar in de stad zie je ze niet. We laten met dit project dus de afsnijdroutes van de stad zien." Overdag worden die op een scherm getoond, 's avonds zijn dat dus de lichtprojecties op het plein.

Inspiratie

De inspiratie voor 'Desire Lanes' ontstond doordat Sabien telkens moest omfietsen vanwege werkzaamheden in de stad. "De aangegeven omleiding was heel omslachtig en ik zag dat niemand die route nam, maar de weg die ze zelf het meest logisch vonden. Daar ontstonden vervolgens heel creatieve omleidingen uit. Toen dacht ik: het zou leuk zijn als je die routes zichtbaar zou maken."
Sabien: "Mensen kijken tegenwoordig niet meer om zich heen, maar op hun mobiel. We hopen te bereiken dat mensen even verbaasd worden, opkijken en bezig zijn met waar ze zijn en met wat voor een route ze eigenlijk lopen. Het Domplein is een supermooie plek, maar veel mensen komen daar met super veel haast overheen, kijken niet om zich heen en zijn zich ook niet bewust van de medemens. Wij hopen mensen bij elkaar te brengen en interacties uit te lokken."

Techniek

Om het project technisch voor elkaar te krijgen, is een samenwerking gezocht met een softwarebedrijf dat een algoritme heeft geschreven. "We hebben camera's opgehangen en met dat algoritme kunnen wij personen herkennen", legt Sabien uit. "Wij ontvangen daar alleen de data van, dus niet de videobeelden zelf, maar de locatie van de voeten. Die informatie halen we vervolgens door andere software heen die het omzet in lichtlijnen."
'Desire Lanes' start vanavond en is tot 30 oktober te zien op het Domplein.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.