Licht uit, kaarsen aan: bakkers willen spotlight op energiemalaise

© RTV Utrecht
IJsselstein - Bakkers in heel Nederland haken aan bij de actie van de Amersfoortse Vicky Littlejohn. Zij is de eigenaresse van een bakkerij in Vathorst en wil met de kaarsenactie duidelijk maken dat door de stijgende energieprijzen het voortbestaan van haar en vele andere bakkerijen onzeker is. De regeling Tegemoetkoming Energiekosten die door de overheid beschikbaar is gesteld om het MKB te helpen is voor bakkers geen oplossing.
"Kijk", zegt Vicky Littlejohn terwijl ze een foto vol kaarsen op haar telefoon laat zien. Plaatjes als deze krijgt ze uit heel Nederland, ze komen van bakkers die vandaag het licht uitlaten en kaarsen aansteken: "Bakkers hebben het voorbereid. Ik krijg daar bijna tranen van in mijn ogen".

Door de stijgende energieprijzen komen bakkers voor dillema's te staan. De rekening loopt dusdanig hoog op dat de ene bakker uit reserves moet putten, het voor een andere financieel kielekiele is en weer een andere ondernemer ziet zich genoodzaakt te stoppen. Voor veel bedrijven in de sector is het vijf voor twaalf. Vicky: "Wij willen dat Den Haag hiermee wakker wordt geschud vanmorgen. Want wat er nu geboden wordt is echt gebakken lucht."
Vicky Littlejohn bedoelt hiermee het steunpakket dat beschikbaar is gesteld door de overheid voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Voor ondernemingen met een hoog energieverbruik is een tegemoetkoming van 160.000 euro beschikbaar. Dat klinkt goed, maar voor bakkers pakt de realiteit anders uit. De tegemoetkoming is alleen voor bedrijven waarvan de energiekosten minimaal overeenkomen met 12,5 procent van de omzet.

De regeling is volgens Minister Micky Adriaanse van Economische Zaken bewust eentje voor een "zeer selecte groep". Zo komen alleen ondernemingen in aanmerking die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Bovendien moet het verbruik boven de 5000 kuub gas of 50.000 kilowattuur stroom liggen. Ook moet de jaaromzet minder dan 50 miljoen euro zijn.

Bedrijven die voldoen aan die voorwaarden, kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen. Voor elke onderneming geldt een maximumbedrag van 160.000 euro.


Voor veel bakkers ligt dat percentage lager, zegt Marie-Hélène Zengerink. Zij is directeur van De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV): "Zoals we nu weten voldoen bijvoorbeeld alleen sauna's en zwembaden daaraan, maar niet de andere branches die ook energie-intensief zijn. Normaal gesproken zijn in een kostencalculatie van een bakkerij de energiekosten iets van 3 tot 3,6 procent van de totale kosten."
Maar dat is het percentage allang niet meer, weet ook Vicky Littlejohn. Toch is de drempel die de overheid opwerpt van 12,5 procent voor veel bakkers toch te hoog. Daarbij komt ook dat de regeling pas volgend jaar ingaat. Vicky: "Vorig jaar was ons verbruik 1100 tot 1200 euro voor de maand augustus. En dan ga je naar dit jaar... Dan denk je: wat!? Bijna 7400 euro."

Lobby vanuit de branche

De NBOV laat het er vooralsnog niet bij zitten en probeert nog voet tussen de deur te krijgen bij de politiek. "Wij willen het liefst de enorme prijsstijgingen van dit jaar gecompenseerd zien", legt directeur Zengerink uit. "Voor de komende periode willen we een prijs die reëel is. Gebruik bijvoorbeeld een brandstofclausule, net als in de luchtvaart. Dan neem je een gemiddelde prijs en als die afwijkt naar beneden of naar boven ga je toch uit van dat gemiddelde zodat je in ieder geval weet wat de kosten zijn in een periode."
Of er nog onderhandelings- en budgetruimte is bij de politiek is nog afwachten. Staatsecretaris Van Rij van de Belastingdienst heeft gezegd dat er gekozen is voor een gerichte en beperkte regeling: "We moeten van het idee af dat de overheid altijd klaar staat. Niet iedereen zal tevreden zijn."
Gisteren ging RTV Utrecht langs bij Vicky Littlejohn in Amersfoort in aanloop naar de actie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.