Bakkerij Aelbers stopt door hoge energieprijzen: 'Vorig jaar nog zuinige ovens gekocht'
IJsselstein, Montfoort, Vianen - De bekende bakkerij Aelbers met winkels in IJsselstein, Vianen en Montfoort trekt de stekker eruit. De bakker komt niet in aanmerking voor overheidssteun en kan de hoge energierekening niet betalen. Morgen gaan de ovens voor het laatst aan. "Mijn bakkershart huilt", zegt eigenaar Martin Lakerveld.
Bakkerij Aelbers stopt door hoge energieprijzen: 'Mijn bakkershart huilt'
In de nog stille straten van IJsselstein hangt de geur van vers brood, vannacht met liefde gebakken door Lakerveld. "Je begint met een hoopje meel of bloem en na een nacht werken komen er bolletjes en broden uit de oven." Prachtig, vindt hij het bakkersvak, afgekeken van zijn vader en opa.
Hij had het liefst nog jaren willen bakken. "Taarten voor verjaardagen, bijvoorbeeld. Als ik een taart maak met een mooie foto van iemand en ze zeggen later: de verjaardag was weer geslaagd, want we hadden een taart van Aelbers. Ja, daar ben ik bakker voor."
Het is mijn verantwoordelijkheid om te stoppen voordat ik anderen ook in de misère breng
Energierekening van 25 duizend euro
Toch gaat hij stoppen. Het geld vliegt naar eigen zeggen zijn zak uit sinds z'n vaste energiecontract overging naar één met variabele tarieven. Met meerdere winkels en baklocaties waar de ovens en koelingen de hele dag aanstaan, stijgt de energierekening zo'n 6,5 duizend euro naar bijna 25.
"Elke week moeten we duizenden euro's bijleggen. Dat kunnen we niet terugverdienen", verzucht Lakerveld. Doordat hij sommige winkels pas rond coronatijd overnam, heeft hij weinig reserves. "Het is mijn verantwoordelijkheid om te stoppen voordat ik anderen ook in de misère breng."
Financiële steun voor bakkers
Bakkers kunnen financiële steun krijgen van de overheid, maar moeten dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moeten de energiekosten minimaal 12,5 procent van de omzet beslaan. Menig bakker haalt die drempel niet. Het duurt naar verwachting bovendien nog maanden voordat het steunpakket voor het midden- en kleinbedrijf ingaat.
Begrip verdwijnt uit IJsselstein
Een begrip verdwijnt daarmee uit IJsselstein, blijkt wel als de winkel om stipt acht uur volstroomt. "Hier in het stadje… Aelbers… dat is gewoon zo", zegt een wat oudere man. Bakkerij Aelbers is na meer dan honderd jaar immers een vanzelfsprekendheid.
"Mijn moeder kwam hier, mijn tante kwam hier, dus dan ga je er zelf ook heen", beaamt een andere vaste klant. Het brood, de tompoezen, de mokkagebakjes, maar ook de vriendelijkheid van de medewerkers worden genoemd als redenen om regelmatig terug te komen.

En de eikeltjes, natuurlijk, een typisch Aelbers-koekje voor IJsselstein, gemaakt met bitterkoekspijs, amandelsnippers en pure chocola. "Mensen komen ze speciaal nog halen", vertelt Marjolein Jansen. Ze werkt al vijftien jaar in de bakkerij, als het niet meer is.
"Ik vind het wel zwaar", geeft ze toe. Ze begon ooit als stagiaire en is daarna nooit meer weggegaan. "Ik vind het zo jammer dat het ineens eindigt." Dertig man personeel werkt bij Aelbers. Volgende week komen de medewerkers bij elkaar om de toekomst te bespreken.
Morgen komen bakkers in actie onder de noemer 'Licht uit, kaarsen aan'. Ze zetten letterlijk het licht uit om vanuit hun donkere winkels aandacht te vragen voor hun financiële zorgen. Kartrekker van de actie is de eigenaresse van Proof Bakery in Amersfoort. Volgens haar doen alleen al in Amersfoort alle bakkers mee.
Energiezuinige ovens
Die gaat er heel anders uitzien dan zij en ook eigenaar Lakerveld hadden verwacht. Vorig jaar nog verving hij al z'n ovens voor energiezuinige exemplaren. Er kwamen led-lampen en er waren plannen voor zonnepanelen. Klaar voor de toekomst.
En nu kijkt Lakerveld naar de Sinterklaaslekkernijen die al gemaakt waren en voor de helft van de prijs over de toonbank gaan. Alles moet op. Morgen gaan de winkels voor het laatst open. Wie weet wil iemand zijn zaken overnemen, mijmert Lakerveld. "En dan wil ik zelfs mijn recepten delen."