Politie stuit op 89 inheemse vogels in busje

SOEST - In Soest is een man aangehouden die 89 inheemse en beschermde vogels vervoerde in een bestelbus. De dieren zijn vermoedelijk illegaal gevangen. De verdachte, een 30-jarige vogelhandelaar uit Hilversum, is bekeurd.
De politie controleerde de handelaar op de Wieksloterweg. In zijn bestelbus stonden kisten met putters, appelvinken, barmsijzen en kneuen.
Tijdens de voor- en najaarstrek neemt volgens de politie de handel in beschermde vogels toe. Een koppel inheemse zangvogels kost handelaren gemiddeld vijftig euro en levert tussen de zeventig en tachtig euro op.

POOTRING

Alle inheemse beschermde vogels in een kweekkooi of volière, moeten verplicht een naadloos gesloten pootring hebben. De ringetjes worden vaak in de eerste weken na de uitkomst van het ei aangebracht. Illegaal gevangen vogels zonder pootring zijn onverkoopbaar. Daarom wordt bij deze vogels alsnog een te klein ringetje om de poot geperst.

SCHADE

Regelmatig verkleurt en beschadigt hierdoor het gewricht van de poot waar de ring omheen zit. Ook beschadigt vaak de washuid op de snavel, omdat de wilde vogels tegen de tralies van de kooi opvliegen. Uit onderzoek is gebleken dat de in beslag genomen vogels gemanipuleerde pootringen hebben.
De vogelhandelaar heeft afstand gedaan van de dieren. De vogels worden bevrijd van hun pootring en vrijgelaten.

Politie stuit op 89 inheemse vogels in busje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.