Kermisorganisator Houten kon veiligheid niet meer waarborgen: 'In 50 jaar niet meegemaakt'

Houten - Rondvliegende bakstenen, zwaar vuurwerk en politie te paard: de kermis in Houten ontaarde gisteravond in rellen. Na overlast van tientallen jongeren grepen agenten in. Ze wisten vier jongeren aan te houden, maar werden ook zelf bekogeld.
Kermisorganisator Martin Meijer voelde zich genoodzaakt de kermis te sluiten: "Wij proberen daar ons brood te verdienen en dan is er een groep jongelui die dat verpest."
Burgemeester Gilbert Isabella besloot vandaag in te grijpen: de kermis gaat de komende dagen nog wel door, maar met stevige maatregelen. Het gebied van de kermis wordt aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat bezoekers preventief gefouilleerd kunnen worden. Daarnaast komt er cameratoezicht. Ook moet de kermis eerder stoppen, om 19.30 uur in plaats van 23.00.

Nog nooit de kermis hoeven sluiten

De middag na de rellen is het rustig op Het Rond. De kermis is nog gesloten, de luiken van de schiettent en oliebollenkraam zijn dicht. Er loopt wat winkelend publiek en jongeren die zich vervelen tijdens de herfstvakantie. Sven Pothoven uit Houten was niet op de kermis, maar heeft het hele verhaal wel meegekregen: "Dat jongeren ruiten hebben ingegooid, plantenbakken vernield en zwaar vuurwerk hebben gegooid. Maar dat was de hele week wel aan de gang, eigenlijk al sinds de kermis er is. Ik vind het wel goed dat ze er iets aan hebben gedaan deze keer, want meestal gebeurt er niets."
© Koen Laureij
Martin Meijer van organisator het Kermisbureau baalt erg van de gebeurtenis: "Ik doe dit al 50 jaar, maar ik heb nog nooit de kermis hoeven sluiten." Volgens Meijer escaleerde de situatie volledig op Het Rond, maar bleef het op de kermis nog best rustig. "Het begon net buiten de kermis. Jongeren kwamen samen en gooide eerst een paar rotjes, maar uiteindelijk vlogen er bakstenen en flinke vuurwerkbommen door de lucht."
Kermisorganisator Meijer overlegde tijdens de rellen met de politie: "Zij konden de veiligheid niet meer waarborgen, dus hebben we samen besloten om de kermis te sluiten." Voor de kermisexploitanten was dit flink balen: "Wij proberen daar ons brood te verdienen en dan is er een groep jongelui die dat verpest. We hopen dat dit om een incidentele gebeurtenis gaat."
Bret gaat een broodje halen op Het Rond. Ze heeft via een vriend een filmpje doorgestuurd gekregen van de beruchte avond: "Ieder jaar is het wel onrustig op de kermis. Ze verpesten het een beetje voor de rest. Ik was er eergisteren en toen waren ze ook al aardig bezig met illegaal vuurwerk. Ik zag vier politiebusjes staan."

Op zoek naar sensatie

Twee jongens op een scooter vragen of ze ook geïnterviewd mogen worden. Zij waren wel betrokken bij de chaos op Het Rond, al hebben ze niet actief meegedaan. Toch is een van hen door een politiepaard gewond geraakt aan zijn been: "Ik ging op mijn bek door die paarden. Iemand schreeuwde ineens 'rennen!'. Zonder waarschuwing kwamen die paarden naar ons toe gerend. Ik heb er een gekke wond aan overgehouden."
Als er veel politie is dan komt er wel sensatie
Armin was bij de rellen aanwezig
De andere jongen op scooter, Armin, was er ook bij. Hij dacht dat de kermis niet meer open zou gaan: "Er was te veel chaos: een hoop jongeren bij elkaar en vuurwerk. Politie met paarden, honden, mensen gingen rennen en zo." Op de vraag wat hij toen dacht, antwoordt hij: "Ik vond het wel grappig." Hij zegt dat de jongeren die er waren opzoek waren naar sensatie en de politie doelbewust hebben opgezocht.
Een van de jongens zegt dat er alleen licht vuurwerk uit de zogenaamde eerste categorie is afgestoken. "Het kan ook wel kloppen dat er illegaal is afgestoken, maar daar was ik niet bij. Maar de politie was er al. Ze hadden al verwacht dat er iets zou gaan gebeuren. En ze hadden gelijk: er ging iets gebeuren. Het hoort natuurlijk niet, maar hoe de agenten naar ons deden hoort ook niet."

Verdachten gezocht

De politie is nog opzoek naar getuigen die de gebeurtenis hebben gezien of hebben gefilmd. Er zijn nu vier jongeren opgepakt, tussen de 13 en 17 jaar uit Houten en omgeving. Maar ze sluiten niet uit dat er nog meer aanhoudingen worden gedaan, naar aanleiding van getuigenissen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.