Hoe kon het zo misgaan? Politiek zit met vragen na rellen op Houtense kermis

Politie te paard patrouilleert in Houten na de rellen op de kermis.
Politie te paard patrouilleert in Houten na de rellen op de kermis. © Koen Laureij
Houten - Had dit voorkomen kunnen worden? En hoe nu verder? Dat wil Mark Honkoop van de Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) graag weten van burgemeester Gilbert Isabella naar aanleiding van de ongeregeldheden op de Houtense kermis van afgelopen zondagavond. Politieagenten werden bekogeld met bakstenen en zwaar vuurwerk, waarna besloten werd de kermis eerder te sluiten.
Tien jongeren die zondag en maandag zijn aangehouden voor onder vuurwerkbezit en opruiing hebben een gebiedsverbod gekregen. De kermis gaat ook vanavond net als gisteren om 19.30 uur al dicht. Woensdag gaat de kermis wel eerder open. Ook het preventief fouilleren en het cameratoezicht blijven van kracht, laat de gemeente weten.
‘Wij willen op deze manier terug naar waar de kermis in Houten oorspronkelijk voor is bedoeld: een gezellige feestelijke manier van samenzijn met jong en oud.’ aldus burgemeester Gilbert Isabella.
De burgemeester roept daarnaast nog steeds op om contact op te nemen met de politie als u getuige was of nadere informatie heeft over ongeregeldheden op de kermis. Telefonisch tippen kan via 0900-8844 of anoniem 0800-7000. Als u iets heeft gefilmd dat de politie kan gebruiken bij hun onderzoek dan kunt u de beelden uploaden met het tipformulier: tipformulier
Gisteren besloot de burgemeester in te grijpen: de kermis mag de komende dagen niet tot 23.00 uur open blijven, zoals gebruikelijk, maar slechts tot 19.30 uur. Ook merkte hij het gebied rondom de kermis aan als veiligheidsrisicogebied. Daardoor kon de politie in dat gebied preventief fouilleren. Het lijkt effect te hebben gehad, want gisteravond bleef het relatief rustig in Houten.

Rellen op kermissen

Desondanks wil de ITH nog wel graag antwoord op een paar prangende vragen. Daarom heeft het dertien schriftelijke vragen voorgelegd aan het college van burgemeester & wethouders. Om te beginnen vraagt de partij zich af of Isabella op de hoogte is van een aantal eerdere incidenten op kermissen de afgelopen weken. Afgelopen vrijdag nog ging het mis in Rotterdam, toen de kermis aan de Schiehaven op verzoek van de politie eerder werd gesloten. Ook op kermissen in Heerlen en Osdorp ontstonden er eerder deze maand al ongeregeldheden.
Bovendien was het volgens de partij ook op vrijdag- en zaterdagavond al onrustig op de kermis, én zijn er signalen binnengekomen dat er op sociale media werd opgeroepen om op zondagavond te gaan rellen in Houten. Honkoop wil graag weten of de burgemeester op basis van deze informatie extra preventieve maatregelen heeft genomen om de rellen te voorkomen en of er voldoende politie is ingezet.

Cameratoezicht en preventief fouilleren

Ook vraagt de partij zich af welke maatregelen er zijn genomen om de rust te doen wederkeren en om de openbare orde en veiligheid van omwonenden en bezoekers van de kermis de komende dagen te beschermen. Die vraag lijkt in ieder geval al deels beantwoord te zijn door de stevige maatregelen die Isabella gisteren al afkondigde. Hij liet toen ook weten de kermis niet te willen sluiten, “want we willen het niet laten bederven door een stel raddraaiers.”
Twee van die maatregelen die de burgemeester gisteren besloot in te zetten waren cameratoezicht en preventief fouilleren. ITH wijst hem erop dat zij er al langer voor pleiten om deze middelen op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente en dat dit ook in het huidige coalitieakkoord is opgenomen. ITH wil daarom graag van de burgemeester weten wanneer hij van plan is dit ook daadwerkelijk op te nemen in de APV.
Ten slotte vraagt Honkoop of de burgemeester een schatting kan geven van de schade die tijdens de rellen is gemaakt en wat hij heeft gedaan voor inwoners en politieagenten die zich als gevolg daarvan onveilig hebben gevoeld. En, niet geheel onbelangrijk, hoe die schade nu vergoed gaat worden? Als het aan de ITH ligt, komt er een zero tolerance beleid voor de relschoppers en worden zij zo snel mogelijk bestraft en beboet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.