OM staakt vervolging van afvalverwerker die vervuilde grond leverde voor Westdijk in Bunschoten

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Bunschoten - Het OM staakt de vervolging van afvalverwerker ATM uit Moerdijk na milieuvervuiling met gerecyclede grond op zeker vijf locaties. Dat bevestigt het OM aan RTV Utrecht na berichtgeving van Trouw. Door het gebruik van vervuilde grond moest onder meer de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg voor ruim 34 miljoen euro worden schoongemaakt.
Volgens het OM is er te weinig bewijs dat de verontreiniging aan ATM te wijten valt, en is de overheid niet duidelijk genoeg geweest bij de inkadering van haar regels en het toezicht daarop.

Thermisch gereinigde grond

De verontreiniging in Bunschoten vond zes jaar geleden plaats toen er 120.000 ton aan gerecyclede, thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt werd om de Westdijk te versterken.
Al snel bleek dat de grond zwaar vervuild was: in het najaar van 2016 zorgde harde regen ervoor dat een deel van de TGG het water in liep. Dit leidde tot hoge concentraties zout, sulfaat en zware metalen in het water langs de dijk. Het waterschap besloot in 2018 om de grond in Bunschoten te verwijderen.

Aannemerscombinatie

Later bleek ook nog dat de TGG niet aan wet- en regelgeving voldeed: in het zand zaten meer en andere zware metalen dan op het bijgeleverde certificaat van leverancier ATM stond aangegeven.
Na zes jaar bakkeleien is de Westdijk sinds deze zomer weer schoon. De totale schoonmaak heeft bij elkaar zo'n 34 miljoen euro gekost. Geld dat het waterschap wil verhalen op de aannemers.
"Voor ons verandert deze beslissing op dit moment niets", aldus woordvoerder Marja Reijnders. "Onze procedure loopt tegen de aannemerscombinatie, niet tegen ATM. Omdat dat nu onder de rechter is, kan ik daar niet veel meer over zeggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.