KNVB wijst kritiek voetbalclub Kampong van de hand, OneLove-campagne gaat door

© Pixabay
Provincie Utrecht - De KNVB herkent zich niet in de kritiek van sportvereniging Kampong uit Utrecht dat de bond zich onvoldoende uitspreekt tegen discriminatie en uitsluiting.
In een open brief haalde Kampong gisteren hard uit naar de KNVB. De bond zou volgens de sportvereniging uit Utrecht gestopt zijn met de OneLove-campagne, een statement voor diversiteit en tegen alle vormen van discriminatie. Die campagne kwam vorige week volop in de belangstelling te staan vanwege spelers die om geloofsredenen de OneLove-band weigerden te dragen.
De KNVB stelt in een verklaring: 'Een statement maak je om ergens aandacht voor te vragen en wij vinden het juist prima als dit het startpunt is voor discussies die bijdragen aan bewustwording voor dit onderwerp. Wij staan 100 procent achter de OneLove-campagne en gaan hiermee door.'

Niet de cultuur van voetbal

Wel zegt de voetbalbond dat het idee om binnen een maand opnieuw met de OneLove-aanvoerdersband te spelen "op de tekentafel is gesneuveld". Normaal gesproken gebeurt dit twee keer per jaar. Ook is de band volgens de KNVB op het WK voetbal in Qatar in acht landen te zien.
Voorzitter Kyra Stefels van Kampong is blij dat de KNVB na aanleiding van de brief contact heeft gezocht met de club. "Dat ervaar ik als zeer positief. Wij denken dat het heel belangrijk is de KNVB een zichtbare plek inneemt in deze discussie. De meest krachtige stap die we met z'n allen kunnen zetten is uitspreken dat dit niet meer de cultuur van voetbal is."
De open brief van Kampong wordt volgens Stefels gesteund door meerdere andere voetbalclubs, waaronder Hercules uit Utrecht en PVCV uit Vleuten. RTV Utrecht sprak vandaag met verschillende andere voetbalverenigingen in de provincie en daaruit blijkt dat de OneLove-campagne nauwelijks leeft. John Groenevelt, voorzitter RODA'46, vertelt: "Eerlijk gezegd hebben wij nooit iets gedaan met die campagne. Uitsluiting of discriminatie is hier geen onderwerp van discussie. Ik ga er vanuit dat ieder zich vrij voelt om gewoon lekker te voetballen."

Roze shirt

Iets soortgelijks geldt voor IJsselmeervogels uit Spakenburg. "We hebben er actief niks mee gedaan. Het speelt bij IJsselmeervogels niet. Alle smaken zijn hier vertegenwoordigd en wij hebben geen behoefte de discussie die vorige week oplaaide nog eens over te doen", zegt voorzitter Frank van den Bos.
Bij VV Brederodes uit Vianen bestaat wel een respectcommissie, maar dat gaat meer over het gebruik van het k-woord. Bijzonder om te noemen is verder dat de heren van VVZA in Amersfoort al jaren in een roze shirt spelen uit solidariteit met LHBTIQ+ spelers.
De KNVB stelt in de verklaring dat een statement bedoeld is om ergens aandacht voor te vragen. De bond vindt het dan ook prima als dit het startpunt is voor discussies die bijdragen aan bewustwording voor dit onderwerp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.