Politie: criminelen gebruiken steeds vaker zwaar vuurwerk als explosief

Schade aan een pand in IJsselstein nadat een vuurwerkbom is afgegaan.
Schade aan een pand in IJsselstein nadat een vuurwerkbom is afgegaan. © Koen Laureij
Provincie Utrecht - Door het hele land ziet de politie dat criminelen steeds vaker zwaar vuurwerk inzetten als explosief. Dat zei de politie gisteravond in het programma Opsporing Verzocht. Ook in de provincie Utrecht was het de afgelopen maanden geregeld raak, zowel met zwaar vuurwerk als met zelfgemaakte explosieven.
Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale cobra’s die een krachtige en harde explosie veroorzaken. Volgens vuurwerkspecialist van de politie Jack Sijm gebruiken criminelen dit soort vuurwerk voor de werkzame stof die erin zit. Met dat zogenoemde flitspoeder kunnen ze zelf bommen of andere explosieven maken.

Flinke verwondingen

De al dan niet zelfgemaakte explosieven worden volgens de politie gebruikt bij allerlei conflicten. Bij plofkraken bijvoorbeeld, maar ook bij aanslagen op woningen en winkels. In de regio lijkt het erop dat vooral woonhuizen de afgelopen het doelwit zijn geweest. Eerder deze maand nog twee keer in Utrecht, en afgelopen zomer in onder meer Hoef en Haag en Tienhoven.
Een belangrijk motief voor deze aanslagen is volgens Katharina Krüsselmann van de Universiteit Leiden dat woningen of winkels die het doelwit waren vaak op last van de burgemeester, politie en justitie worden gesloten.

Afpersen en bedreigen

“Voor het onderzoek en vanwege de veiligheid van bewoners en omwonenden is dat noodzakelijk. Maar het maakt het ook meteen een effectief middel om iemand af te persen of te bedreigen”, zei zij eerder tegen RTV Utrecht. Krüsselmann deed samen met hoogleraar Marieke Liem onderzoek naar het neerleggen van handgranaten bij panden.
Ook de politie vermoedt dat de aanslagen met zwaar vuurwerk worden gepleegd om af te persen of om een ondernemer schade toe te brengen. “Intimideren met dit soort explosieven is een verdienmodel geworden voor zulke zware criminelen”, zei politiewoordvoerder Miriam Slot bij Opsporing Verzocht.

Jonge daders

De explosieven kunnen flinke verwondingen veroorzaken, ook bij de vaak nog jonge daders zelf. Zo raakte begin deze maand een 17-jarige jongen zwaargewond bij een ontploffing in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Een dag later maakte de politie bekend hem te verdenken van betrokkenheid bij diezelfde ontploffing.
Het gebeurt vaker dat de daders nog zo jong zijn. De politie denkt dat zij het zware vuurwerk afsteken in opdracht van anderen, in ruil voor geld drugs. “Het gaat vaak om tieners. Dat is niet alleen levensgevaarlijk voor hen, maar het kan ook betekenen dat de schade van bijvoorbeeld zo’n horecazaak wordt verhaald op de dader, of op zijn ouders. En dan hebben we het over flinke bedragen.”

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.