Ezelsociëteit Zeist erft boerderij: ‘Dit wordt het Mallorca voor de ezels’

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Zeist - Eén telefoontje van de notaris en dan heb je er ineens een 100 jaar oude boerderij met een groot stuk land bij. Een 98-jarige vrouw uit Nijkerk laat haar boerderij na aan Stichting Opvang De Ezelsociëteit uit Zeist. “Je krijgt niet zomaar iedere dag een boerderij, dit is voor ons heel bijzonder.”
Het begon allemaal drie jaar geleden, toen directeur Hans Signer van Stichting Opvang De Ezelsociëteit een geheimzinnig telefoontje kreeg van een notaris die aangaf dat zijn client een boerderij aan de Ezelopvang uit Zeist wilde nalaten. “Zijn client wilde weten of we daar interesse in zouden hebben, maar op zo’n moment heb je geen idee waar je precies ja tegen zegt. We mochten de naam van de client niet weten en ook niet waar de boerderij gevestigd was. Dan hang je de telefoon op en denk je, is dit een grap?”
Nu drie jaar later komt de erfenis niet helemaal onverwachts, want bij de Ezelopvang kende ze de vorige eigenaresse van de boerderij, Jans Woudenberg, erg goed. “We hebben haar leren kennen, omdat ze zelf een ezel van onze opvang heeft overgenomen. Soms had ze wat hulp nodig, dus we kwamen eens in de zoveel tijd bij haar op bezoek. Ze was een enorme ezelliefhebber. Ze liet de laatste jaren al wel een beetje doorschemeren wat haar plan was. Ze stelde vragen als: ‘Zou je het fijn vinden om hier te wonen?’, zegt Hans.
In mei is Jans op 98-jarige leeftijd overleden. “Na de begrafenis belde dezelfde notaris, waar ik het geheimzinnige telefoontje van kreeg, weer op. En die zei dat we alles geërfd hadden. Het land en de boerderij. Bij de erfenis hoorde ook Bart de gans, een stel kippen, twee poezen Lies en Loes, waarvan Lies zwanger bleek te zijn van vier kittens, dus die hebben we er ook bij gekregen. Met alle liefde hebben we de dieren erbij genomen.”

Ezels op zomervakantie

De nieuwe locatie van de Ezelopvang heeft in de zomer een hele speciale functie. Het wordt het nieuwe vakantieadres van alle ezels die in Zeist opgevangen worden. “In de zomer willen we dat alle ezels even lekker op vakantie kunnen. Dan kunnen ze zes weken genieten van een andere omgeving. Eerder deden we dat altijd in samenwerking met andere mensen die een ezel in de zomer tijdelijk overnamen, maar deze plek is daar natuurlijk heel erg geschikt voor. Dit wordt het Mallorca voor de ezels.”

Ezelproof

De stallen en de boerderij worden op dit moment klaar gemaakt voor de komst van ongeveer tien ezels legt Hans uit. “De ezels waarvan we ooit hopen dat die nog een nieuwe eigenaar krijgen, gaan we hier op de nieuwe boerderij houden. En de ezels die echt oud zijn, die hun laatste dagen bij ons slijten, blijven in Zeist. Op dit moment hebben we een flink overschot aan ezels, dus deze nieuwe locatie komt ons heel erg goed uit.”
De stallen en schuren worden op dit moment ezelproof gemaakt
De stallen en schuren worden op dit moment ezelproof gemaakt © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
Bij de opvang merken ze veel van de inflatie. ”Normaal gesproken plaatsen we de ezels die nog goed zijn en niet te oud zijn naar nieuwe adressen uit, maar die aanvragen krijgen we op dit moment bijna niet, ook willen veel meer mensen van hun ezel af. Dat is wel een klein hoofdpijnpuntje. We moeten het hebben van de donaties van mensen, maar dat is nu het eerste waar mensen op bezuinigen. We zijn ook een plek voor alle mensen die niet zo makkelijk in het leven staan. Zij kunnen bij ons terecht voor dagbesteding of voelen zich minder eenzaam door bij ons te komen werken. Dat willen we natuurlijk wel allemaal kunnen behouden. We hopen maar gewoon dat alles goed komt.”
Over een paar weken hoopt Stichting Opvang De Ezelsociëteit de ezels naar hun nieuwe verblijfplaats te kunnen brengen. Tot die tijd hebben de drie ezels die nu tijdelijk op de nieuwe locatie staan het rijk nog even alleen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slotstad RTV

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.