De Slag om IJsselstein: museum gebruikt VR-spel om te leren over geschiedenis van de stad

© RTV Utrecht
IJsselstein - Het kasteel van IJsselstein, het is bekend bij bijna iedere IJsselsteiner. Het enige wat er nu nog van het kasteel te zien is in de stad, is de kasteeltoren. Hoe het volledige kasteel er ooit uitzag, daarover zijn veel ideeën. Maar echte zekerheid ontbreekt. Met behulp van Virtual Reality probeert student Bas Savelkouls nu een inkijkje in het kasteel te geven.
Dankzij het werk van Savelkouls wordt het beeld van het kasteel dat ooit in IJsselstein stond een stuk levendiger. Hij groeide op in IJsselstein en ontwikkelde als afstudeerproject voor de kunstacademie in Den Bosch een spel en een film voor een VR-bril. Bezoekers van het Museum IJsstelstein kunnen deze vanaf nu opzetten. Volgens de maker zit er meer dan 400 uur werk in. Met de bril op krijg je een rondleiding door het kasteel, dat op dat moment wordt belegerd door soldaten van Vianen.
© RTV Utrecht
Corine Honders, directeur van het Museum IJsselstein is trots op het spel en de VR-film: "Het is een speelse manier om dat deel van de geschiedenis over te brengen." Het gaat er niet zozeer om dat nu wordt getoond hoe het kasteel eruitzag. Maar het moet er wel voor zorgen dat kinderen, maar ook volwassenen op een moderne manier in aanraking komen met de geschiedenis van de stad."
Savelkouls maakte de animatie na een lange studie: "Ik heb naar oude tekeningen, maquettes en boeken gekeken om een idee te krijgen van hoe het kasteel eruit gezien moet hebben. Maar door de eeuwen heen is de beeltenis van het kasteel veranderd. Daarom heb ik van alle afbeeldingen de mooiste elementen samengevoegd."
De kans is dus klein dat het kasteel er ooit echt zo uitzag, maar doordat het in de 3D-film heel imposant overkomt en je als kijker tussen de vechtende soldaten staat, maakt het toch indruk. Dat IJsselstein ooit een kasteel had, vergeet je hierna niet snel. Het beleg van kasteel IJsselstein zit al in het lespakket voor groep 7 en 8, maar met deze VR-film en game komt de jeugd van IJsselstein er vanaf nu "op een moderne manier mee in aanraking".
© RTV Utrecht
Als het aan museumdirecteur Corine Honders ligt is dit niet het enige VR-project van het Museum IJsselstein, maar willen ze dit vaker gaan gebruiken: "Voor ons is dit nog maar het begin en willen we vaker op een moderne manier de geschiedenis van IJsstelstein in het museum laten zien."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.