Utrechtse gemeenteraad roept op: minder sierverlichting in straatbeeld. Gaat dat ook gebeuren?

Provincie Utrecht - Utrecht wil minder sierverlichting in het straatbeeld. De gemeenteraad riep daar deze week toe op. Feestelijke verlichting van bruggen, reclameobjecten, molens, watertorens, kunstwerken, kerken en het stadhuis zouden de hele winter gedoofd moeten worden, vindt de raad. Maar juist in de donkere maanden hebben veel mensen behoefte aan licht. En een straat met leuke lampen straalt warmte en gezelligheid uit. Moet dat alles ten koste gaan van een lagere energierekening, het klimaat en 'lichtvervuiling'?
"Ik hoop dat zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, woningbouworganisaties en sportparken meedoen om lichtvervuiling tegen te gaan en energie te besparen", zei de Utrechtse wethouder Susanne Schilderman deze week. De vraag is wie aan die oproep gehoor geeft. Om liefhebbers van feestverlichting maar meteen gerust te stellen: de Utrechtse binnenstad blijft tijdens de donkere dagen gewoon sfeervol verlicht. "Maar het aantal 'branduren' gaat wel met 40 procent omlaag", vertelt centrummanager Jeroen Roose-van Leijden.

50 procent zuiniger

"Dat doen we door wat later op de dag aan te gaan en de lichten wat eerder te doven. Daarnaast gaat de verlichting pas op 10 november aan en in januari gaan de lichten weer uit. In de coronajaren begonnen we al in oktober met verlichten en gingen we langer door. En we hebben dit jaar nieuwe ledlampen", vertelt de Utrechtse centrummanager. "Die zijn 50 procent zuiniger."
Op dit moment is men al volop bezig voorbereidingen van de sfeerverlichting. Die worden door de winkeliers en ondernemers betaald. Op 10 november om 18.00 worden de lichten feestelijk ontstoken op de Stadhuisbrug. Roose-van Leijden: "Het hoort bij deze tijd, de lichten zorgen voor gezelligheid en sfeer. Dat is een belangrijke reden om het wel door te zetten."

Tijdschakelaar

Ook de binnenstad van Woerden wordt dit jaar weer feestelijk verlicht. Meer geld dan voorgaande jaren is de lokale winkeliersvereniging daar niet aan kwijt zegt voorzitter Mathijs van Tuijl. "We hebben een vast contract, dat loopt wel binnenkort af. We kijken dit jaar of we kunnen werken met tijdschakelaars zodat de lichten niet de hele tijd blijven branden. Maar dat is niet overal even makkelijk. Op sommige punten is het zo ingewikkeld dat de kosten voor zo'n schakelaar niet opwegen tegen de kosten van de energie die we besparen."
In Woerden en in Oudewater heeft de gemeente regelmatig overleg met ondernemersverenigingen. Daarbij gaat het ook over energie en komt feestverlichting aan bod. "Wat veel mensen niet weten is dat het gloeilampverbod niet geldt voor kerstverlichting. Er is dus nog onzuinige verlichting te koop. En omdat je kerstverlichting zo weinig gebruikt, gaat het vaak jaren mee. Het is dan ook de moeite waard je onzuinige kerstverlichting te vervangen voor nieuwe verlichting met ledlampen. Dat verdien je vaak al binnen enkele winters terug en is beter voor het milieu", legt een woordvoerder van de gemeenten uit.

Vaatwasser uit

Winkeliersverenigingen en gemeenten proberen dus hun steentje bij te dragen aan energiebesparing, al gaat het licht niet uit, maar hoe zit het met de consument? "Het is nu nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar ik verwacht niet dat ik minder kerstlichtjes ga verkopen", zegt Intratuin-manager Ben Jongerius. "Die lichtjes zijn tegenwoordig allemaal led, ze zijn heel laag in stroomverbruik. Ik heb me laten vertellen dat als je zo'n snoer 6 weken laat branden je 2 euro kwijt bent. Als je een keer verkeerd de vaatwasser aanzet ben je meer kwijt. Laten we het vooral gezellig maken en lampjes dragen daar aan bij. Wat mij betreft zijn er andere manieren om energie te besparen."
Joost Middelman van de ondernemersvereniging in Oudewater sluit zich daar grotendeels bij aan. Binnenkort is het schilderachtige stadshart weer extra verlicht. "We gaan wel kijken of de lampjes iets later aan kunnen, maar zeker met de feestdagen moet je het centrum gewoon verlichten. De gezelligheid die daardoor ontstaat trekt ook meer mensen naar het centrum. We hebben het als ondernemers de laatste jaren al zwaar genoeg gehad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.