Wintertijd gaat in: 'Houd rekening met drukkere avondspits'

© RTV Utrecht / Rob van Dijk
Provincie Utrecht - Dit weekend gaat de wintertijd in. Vanaf maandag verloopt de avondspits voor veel automobilisten deels in het donker. Dat rijden in het donker is soms wel even wennen, merkt Rijkswaterstaat (RWS). "We adviseren weggebruikers om extra alert te zijn en rekening te houden met vertraging."
Na het verzetten van de klok is het ’s ochtends eerder licht, maar kunnen automobilisten tijdens de avondspits van de ene op de andere dag in het donker komen te rijden. "We weten uit ervaring dat het rijden in het donker voor een deel van de weggebruikers soms toch weer even wennen kan zijn", zegt een woordvoerder van RWS.
"Daarom adviseren we weggebruikers om rekening te houden met deze verandering en extra alert te zijn. Zo is het zicht in het donker altijd minder en kunnen remlichten bijvoorbeeld feller lijken en zo voor afleiding zorgen."

Steeds drukker

Rijkswaterstaat ziet ook dat het de afgelopen periode steeds drukker geworden is op de weg. Met name op de dinsdag en de donderdag zijn de spitsen erg druk. In combinatie met regenachtig en soms onstuimig herfstweer heeft dit al de nodige extra vertraging met zich meegebracht.
De wintertijd versterkt de kans op verkeershinder ook nog eens. Tijdens het rijden in het donker of in regenachtige omstandigheden, houden automobilisten namelijk meer afstand. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan ervoor zorgen dat er eerder en langere files ontstaan, die extra hinder opleveren. Daarnaast is de herfstvakantie weer afgelopen en gaan dus meer mensen de weg op naar hun werk.
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om goed voorbereid op weg te gaan. "Controleer of je autoverlichting in orde is en zorg ervoor dat je spiegels en autoruiten goed schoon zijn. Vul indien nodig de ruitenvloeistof bij. Houd er verder rekening mee dat de zon lager staat dan je gewend bent, omdat de tijd is verzet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.