Opnieuw een weerrecord, ook 29 oktober warmste ooit gemeten

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het is zaterdag de warmste 29 oktober ooit gemeten, zowel landelijk als officieel, meldt Weeronline. Vrijdag 28 oktober brak ook al een warmterecord. Het officiële record, waarvoor de meting in De Bilt leidend is, werd rond 14.00 uur met 19,8 graden verbroken. Het oude record uit 2005 van 19,7 graden sneuvelde daarmee.
het warmst werd het vandaag in Maastricht, waar aan het begin van de middag een temperatuur van 24,3 graden werd gehaald. Het record van zaterdag is het zesde officiële datum-warmterecord van dit jaar. Dit tegenover één kouderecord in 2022.

Oktober zacht en zonnig

De maand oktober gaat sowieso als zeer zacht de boeken in. De gemiddelde temperatuur komt uit op 13,1 graden, dat is ruim boven het gemiddelde van 10,9 graden. Ook was het een zeer zonnige maand met gemiddeld over het land 155 uur zonuren tegen 120 normaal.
Een groot deel van de maand lagen de middagtemperaturen in De Bilt tussen de 15 en 18 graden, wat zeer zacht is voor de tijd van het jaar. De nachten waren in de eerste helft van de maand nog vrij koud met waarden tussen 2 en 6 graden, maar vooral tijdens de laatste week van oktober waren de nachten ook zeer zacht en werd het vaak niet kouder dan 10 graden. Ook overdag was het in de laatste week van de maand duidelijk warmer dan gebruikelijk.

Top zes

De gemiddelde temperatuur van 13,1 graden is goed voor een top-zes-notering in de ranglijst van warmste oktobermaanden sinds 1901. Koploper is en blijft oktober 2001 met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 14,2 graden.
De hoogste maximumtemperatuur in De Bilt was tot dusver 20,5 graden en werd gemeten op 28 oktober. Deze waarde wordt op deze zaterdag mogelijk nog overschreden. De allerhoogste maximumtemperatuur in het land werd tot dusver in het Limburgse Maastricht genoteerd op 28 oktober. Daar werd het werd 23,5 graden.
Normaal stijgt de temperatuur op twee dagen in oktober tot boven 20 graden in De Bilt en in het zuiden van het land stijgt het kwik op drie dagen naar 20 graden en meer. Met de verwachting voor de komende dagen meegenomen, komt het aantal warme dagen in het zuiden van het land uit op zeven. Een record is dit niet, want in 2018 noteerde Maastricht elf en in 1921 zestien warme dagen met een temperatuur van 20 graden en meer. In 1921 steeg de temperatuur in Maastricht zelfs op acht dagen tot boven 25 graden.

Wederom een zeer zonnige maand

Met uitzondering van de maand januari was iedere maand dit jaar zonnig en ook oktober was daarop geen uitzondering. In totaal scheen de zon 155 uur tegen 120 uur normaal. Het zonnigst was het in de kustprovincies, maar ook in het zuiden was de zon vaak van de partij. De minste zonuren waren weggelegd voor het midden, noordoosten en oosten.
In De Bilt komt het aantal zonuren dit jaar na de laatste oktoberdag uit op ongeveer 2052 uur. Daarmee is het ook voor het landelijke station een record, want nooit eerder scheen de zon in De Bilt in een heel jaar meer dan 2045 uur. Voor het aantal zonuren wordt gekeken naar de gemiddelde zonduur over het hele land en niet naar alleen De Bilt. Gemiddeld scheen de zon tot dusver 2062 uur. Voor het absolute record van 2099,5 uur is nog slechts 38 uur nodig in de komende 2 maanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.