Grote handhavingsactie in de bossen rond Lage Vuursche: 'We moeten mensen wel een beetje opvoeden'

© Caspar Huurdeman
Baarn - Dit weekend zijn bij een grote handhavingsactie 75 processenverbaal opgemaakt in en rond de bossen bij Lage Vuursche. Het is een actie van het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht. Onder meer de gemeenten Baarn en Soest zijn erbij betrokken, maar ook bijvoorbeeld het Utrechts Landschap.
De actie duurde zo'n 48 uur, van vrijdag tot en met zondag en er waren 35 handhavers actief. Er werd gecontroleerd op het dumpen van afval en op het stropen van dieren, maar ook op het aanlijnen van honden en het plukken van paddenstoelen. Er is een man met een vuurwapen gearresteerd. Daarnaast zijn er twee messen, drie katapulten en een tomahawk bijl in beslag genomen. Bij de actie zijn zondagochtend ook veel mountainbikers gecontroleerd of ze wel een vignet hadden.
Alex Monissen is een groene BOA bij de gemeente Baarn en hij coördineerde de actie. "Sinds enkele jaren zien we dat het aantal toeristen en bezoekers in de recreatiegebieden enorm toeneemt en men doet maar. Wij zijn ervoor om mensen er op te wijzen dat we zuinig zijn op die natuur, maar daar moeten we mensen wel een beetje over opvoeden."
Het is druk in het gebied geworden. Volgens Monissen komen er nu jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers en dat is een verdubbeling vergeleken met zo'n 12 jaar geleden toen hij als handhaver begon.

Verkeersdrukte in het dorp

Bewoners in het dorp Lage Vuursche juichen de actie toe, maar zien de handhavers ook graag in het dorp zelf. Mariëtte van Oosterom is voorzitter van de zogeheten contactcommissie, de dorpsraad van Lage Vuursche. Ze laat de drukte zien op de parkeerplaatsen in het dorp. Auto's rijden vele rondjes voordat ze een plekje kunnen vinden. "Het gaat vooral om de drukte op zondagmiddag. Als je die paar uur nu wat meer handhaaft kun je het verkeer beter laten doorstromen. Als je alleen maar even zegt: 'doorrijden het is vol', dan rijdt het verkeer gewoon door en kunnen de hulpdiensten het dorp blijven bereiken."
De dorpsraad is met alle partijen, zoals gemeente en handhaving, in gesprek om een oplossing te vinden voor de drukte in het dorp. Dit handhavingsweekend is voor de dorpsraad ook weer aanleiding om er aandacht voor te vragen. Met een aantal mensen uit het dorp fietsen ze rond om te kijken waar die drukte nu eigenlijk vandaan komt. "We zien dat het vooral rond het dorp druk is door de komst van nieuwe evenementen zoals het klimbos en de mountainbikeroute. Hier in het dorp hebben we het denk ik aardig in de hand."
Monissen, coördinator van de handhavingsactie dit weekend wil het vooral over die actie hebben. "Het gaat dit weekend niet om de drukte in het dorp, maar om de grote handhavingsactie. Volgend weekend ben ik weer gewoon in het dorp te vinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.