NS past vanwege personeelstekort weer de dienstregeling aan

© Tobias Bos
Utrecht - Door het aanhoudende personeelstekort snijdt de NS vanaf 7 november opnieuw in de dienstregeling. Op een aantal trajecten gaan minder treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met drukke treinen en mogelijk vaker overstappen.
"Het laatste wat wij willen, is minder treinen rijden", schrijft de NS op zijn website. " Toch is het nodig: reizigers krijgen nu te vaak te maken met uitvallende treinen." Daarom gaat de NS vanaf volgende weken met minder treinen rijden. "Zo zorgen we er voor dat treinen minder vaak op het laatste moment uitvallen. En krijgen onze collega's meer ademruimte."
De NS probeert het overzicht actueel te houden, maar waarschuwt voor last-minute wijzigingen. "Plan daarom altijd je reis kort voor vertrek in de Reisplanner", adviseert de treinvervoerder.

Minder intercity's en sprinters

In de daluren en op vrijdagen gaan onder meer minder intercity's rijden op het traject Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal. Ook het aantal sprinters gaat omlaag. Tussen Utrecht Centraal en Leiden Centraal, Veenendaal Centrum en Driebergen-Zeist, Houten Castellum en Utrecht Centraal en Harderwijk en Amersfoort Centraal gaan minder sprinters rijden.
Sinds afgelopen september reed NS al met minder treinen per uur, vanwege het personeelstekort. Ook in de weekenden was het aantal treinen al afgeschaald en de avonddienstregeling werd vervroegd. Nu worden dus opnieuw maatregelen genomen.

Veel klachten

Het leverde het spoorbedrijf lage beoordelingscijfers op en reizigersorganisatie Rover zag een forse stijging van het aantal klachten over NS. Ondanks de herfstvakantie klaagden reizigers over minder treinen die vaak ook nog korter waren. Ongeveer een kwart van de problemen waren op het traject tussen Zwolle en Utrecht.
In totaal ontving Rover 2650 klachten in oktober. In september, normaal gesproken de drukste maand op het spoor, lag dat aantal op 1749. Directeur van Rover Freek Bos noemt dat "best bijzonder". De herfstvakantie zorgde ook niet voor een daling van het aantal klachten. "Je verwacht dan dat mensen minder melden omdat ze niet naar school, studie of werk gaan", zegt Bos. Het is de eerste keer dat het aantal klachten in oktober groter is dan in september.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.