Komen hier in Woerden microwoningen? 'Anders doe ik toch niets met dit stukje grond'

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Woerden - In steeds meer gemeentes in de provincie lopen aanvragen voor de plaatsing van microwoningen. Dat zijn kleinschalige woonstudio's van zo'n 24 vierkante meter die in een achtertuin geplaatst kunnen worden, maar ook op een stuk grond dat niet in gebruik is.
De woningen zijn een initiatief van Matthijs Rolleman. "Ik stond gewoon een keer met mijn zwager te praten in zijn tuin. En toen zei hij dat hij best een groot stuk van zijn tuin nooit gebruikt. Daar zou je dan toch een kleine woning voor iemand neer kunnen zetten?" Matthijs vond dat wel een goed idee en ging aan de slag. Hij belde met architecten en aannemers, afgelopen zomer werd de eerste microwoning geplaatst in een achtertuin in Gouda. En als het aan Matthijs ligt volgen binnenkort ook de eerste microwoningen in Woerden en op andere plekken in de regio.
Sandra wil microwoningen op haar stuk grond in Woerden: 'Ik doe er anders toch niets mee'
Rolleman: "Een microwoning is een kleine woning die van alle gemakken voorzien is. En die kan eigenlijk overal geplaatst worden. In een achtertuin, maar ook in een weiland desnoods."
Hij geeft die toelichting terwijl hij op een groene strook langs de Oude Rijn bij Woerden staat. Dit stuk grond is van Sandra Kromwijk. Ze woont verderop in Woerden en gebruikt dit stukje land eigenlijk heel weinig. "Het hele stuk is zo'n 1000 vierkante meter. Het hoort eigenlijk bij de boerderij hier tegenover, waar ik ben opgegroeid. Mijn vader leek het wel een handig lapje grond. Maar omdat het zo smal is en er geen woonbestemming op zit, komen we hier alleen af en toe om het gras te maaien, een feestje te vieren of te barbecueën."
Sandra en haar dochter op de groene strook waar straks misschien microwoningen staan
Sandra en haar dochter op de groene strook waar straks misschien microwoningen staan © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Op internet stuitte Sandra op de microwoningen. "En dat leek me perfect voor dit stuk grond. Matthijs kan 600 vierkante meter voor de woningen gebruiken en die andere 400 vierkante meter blijven van ons. Waarom zouden hier niet andere mensen kunnen wonen? Ik doe er toch anders niets mee."
Een van die 'andere mensen' staat naast haar. Sandra's dochter is 22 en wil dolgraag op zichzelf wonen. "Ik werk in het ziekenhuis en draai nachtdiensten, dus heb hele onregelmatige dagen. Dat werkt niet als ik met vier andere mensen in huis woon." Zelf een huis regelen lukt in deze tijd erg slecht. "Of de huizen zijn meteen weg of ze zijn te duur of ze zijn zo krakkemikkig dat je heel veel zou moeten herstellen en daar heb ik het geld niet voor."
Matthijs Rolleman weet inmiddels dat het niet makkelijk is om gemeentes te overtuigen. "Ik krijg in het begin eigenlijk altijd een 'nee'. Daar schrok ik eerst van, maar inmiddels weet ik dat dat de eerste stap is. Maar gemeentes hebben relatief weinig eigen grond om het woningtekort op te kunnen lossen. Het voordeel van wat wij bieden weegt uiteindelijk zwaarder dan de belemmeringen. Dus we proberen gemeentes van dat belang te overtuigen."
Model van een microwoning
Model van een microwoning © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De wethouder in Woerden reageert voorzichtig positief, ook al duurt het nog best een tijd voordat er ook echt woningen kunnen komen. Arjan Noorthoek: "Op hele kleine schaal staan we positief tegenover de komst van microwoningen. Het kan bijvoorbeeld een goede uitkomst zijn voor mantelzorgers die dichtbij willen wonen. Wel bouwen we het liefst duurzame woningen. "
Matthijs Rolleman heeft al wel een haalbaarheidsverzoek ingediend voor zijn plannen. En de Rietveld in Woerden langs de Oude Rijn is niet de enige locatie. Een aanvraag voor zo'n dertig microwoningen in Kamerik loopt ook nog. De gemeente Woerden laat weten dat de haalbaarheidsverzoeken van Matthijs al in behandeling zijn genomen. "En ik ben bezig met nog meer gemeentes zoals Bunnik, Benschop, Lopikerkapel en Houten." Uiteindelijk zal hij de woningen zelf gaan verhuren en zo dus inkomsten voor zijn bedrijf genereren.
Het stuk grond langs de Oude Rijn waar microwoningen zouden kunnen komen
Het stuk grond langs de Oude Rijn waar microwoningen zouden kunnen komen © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Sandra hoopt dat er van de gemeente zo gauw mogelijk een 'go' komt. "Het zou toch mooi zijn als er dan zes maanden later al woningen staan?" Niet alleen omdat haar dochter er dan misschien kan gaan wonen. "De mensen die hier wonen hebben dan toch ook een soort toezicht op dit stukje grond. Dan wordt dat voor mij ook wat minder werk."
De gemeente benadrukt dat er veel regelgeving bij komt kijken, zeker als er meer dan één microwoning geplaatst wordt. Zo moet er ook nagedacht worden over de leefomgeving en over parkeren. Sandra Kromwijk heeft daar al ideeën over: "Hier op het terrein staat nog een half open schuur. Die zouden we ook kunnen renoveren zodat de bewoners hier straks bijvoorbeeld hun fietsen neer kunnen zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.