Energiecompensatie komt eraan, goede doelen zien nu al veel donaties: 'Blij met zoveel solidariteit'

© ANP
Provincie Utrecht - Iedereen die op de eerste dag van november een kleinverbruikaansluiting heeft, krijgt deze en de volgende maand 190 euro energiecompensatie. Voor de een is het nog steeds niet genoeg om van rond te komen, terwijl een ander het eigenlijk niet nodig heeft. Goede doelen vragen daarom de compensatie te doneren als je het kunt missen. En de afgelopen weken werd dat - nog vóórdat mensen die compensatie kregen - al volop gedaan.
"De giften komen sinds oktober al binnen, ik vind het hartverwarmend", vertelt Jora Wolterink van stichting de Tussenvoorziening. Nog voordat huishoudens de compensatie gehad hebben, wordt het geld al gedoneerd aan de stichting. De Utrechtse organisatie, die hulpbehoevenden financieel ondersteunt, wil het gedoneerde geld van de energiecompensatie herverdelen in de regio. Op die manier moet het geld terecht komen bij mensen die het harder nodig hebben. Wolterink vindt de energiecompensatie alleen niet voldoende: "Het is gewoon te weinig voor sommige mensen."

Geld voor de boodschappen

Het geld dat de Tussenvoorziening ontvangt, komt terecht bij het zogenaamde 'boodschappenfonds' van de stichting. Via het fonds krijgen cliënten van de stichting eenmalig 50 euro gedoneerd om boodschappen van te kopen. "Door de inflatie missen onze cliënten 10 tot 20 euro per maand. Door die 50 euro zijn ze weer voor enkele maanden geholpen", legt Wolterink uit.
De Tussenvoorziening is met het boodschappenfonds lang niet het enige goede doel dat gedoneerde energiecompensaties ontvangt. "We hebben de afgelopen dagen 30.000 euro binnengekregen, we waren er echt ondersteboven van", vertelt Wendy Heerkens-Brands van het Armoedefonds. De landelijke organisatie opende een doneerpunt waar mensen hun energiecompensatie kwijt kunnen. "Met het geld willen we lokale hulporganisaties die mensen in armoede helpen ondersteunen."

Groeiende groep werkende armen

Het Armoedefonds heeft goed zicht op het groeiende armoedeprobleem in Nederland. "Het is al een tijdje in Nederland aanwezig en het wordt steeds groter", legt Heerkens-Brands uit. "Zo ontstaat er nu bijvoorbeeld een nieuwe groep armen: de werkende armen. Dat zijn mensen die eerst nog wel rond konden komen met hun baan, maar door de inflatie niet meer. Voor hen willen we ook wat betekenen."
De Tussenvoorziening ziet de inflatie ook als een groot probleem. "Mijn cliënten geven aan dat de basisbehoeften een stuk duurder geworden zijn", vertelt Wolterink. "Ik had laatst nog een cliënt wiens favoriete brood 55 cent duurder is geworden."

Huishoudens ontvangen de energiecompensatie niet allemaal op dezelfde manier, blijkt uit een onderzoek van de NOS. De manier waarop, hangt van de energieleverancier van een huishouden af. Zo verrekent energieleverancier Essent de tegemoetkoming in de nota, terwijl Vattenfall het met eventueel openstaande rekeningen verrekent voordat het bedrag gestort wordt. Ondertussen keert leverancier Eneco het bedrag volledig uit, onafhankelijk van nota's of openstaande rekeningen.

Hopen op meer geld

De energiecompensatie is nog niet gestort of verrekend bij huishoudens, maar de donaties stromen nu al binnen. Het is daarom de vraag hoe het eraan toe gaat zodra de eerste stortingen en verrekeningen daadwerkelijk komen. "We durven er geen getal aan te hangen, ik hoop dat het veel is", vertelt Heerkens-Brands. Ook de Tussenvoorziening is blij met het enthousiasme. "Ik ben blij dat er nog zo veel solidariteit is in deze tijd", zegt Wolterink.
Bij de Tussenvoorziening is het al duidelijk waar het geld naartoe gaat, maar voor het Armoedefonds is dat nog afwachten. Heerkens-Brands: "Het is nog de vraag hoe we het gaan besteden. Maar alles dat we gaan besteden, gaat naar de mensen die in armoede zitten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.