Wat betekent licht voor een mens? Daarover en meer gaat de voorstelling Licht van het Nieuw Utrechts Toneel

Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © Nieuw Utrechts Toneel
Utrecht - Je bent twee weken blind, en misschien wel altijd, wat doe je dan? Ga je thuis in een hoekje zitten of laat je je meenemen op reis door een van je beste vrienden? Lichtontwerper Uri Rapaport stond voor die keuze en ging op reis met zijn vriend theatermaker Greg Nottrot. Samen staan ze in de voorstelling Licht over die reis naar het licht.
Het Nieuw Utrechts Toneel over de voorstelling Licht
In een zwarte halve bol in het Máximapark in Leidsche Rijn hangen Uri en zijn collega's de laatste lampen op. Daarna loopt hij met Greg de vloer op voor de repetitie. Het is de eerste keer in zijn carrière dat Uri niet alleen het lichtontwerp maakt, maar ook zelf op het podium staat.
Greg: "Hij speelt zichzelf, ik weet niet of het acteren is, maar ik heb teksten geschreven. De voorstelling gaat over onze vriendschap, over mijn angst voor het donker en over zijn ogen. Uri is de beste lichtontwerper van Nederland, ik noem hem ook wel de lichttovenaar. Vorig jaar was er een tumor op zijn oogbol ontdekt. Het had als consequentie dat hij mogelijk nooit meer zou kunnen zien, wat voor een lichtontwerper het ergste is wat er kan gebeuren."
En dus besluiten ze samen op reis te gaan. Onderweg vertelt Greg aan de geblinddoekte Uri wat ze allemaal tegenkomen.

Roadtrip naar een halfgod

Eindbestemming van de reis is Epidaurus, beroemd vanwege het nabijgelegen Grieks heiligdom van Asklepios, halfgod van de geneeskunde. "Als kind heb ik hier ooit Odipus Rex gezien, mijn eerste toneelvoorstelling in een amphitheater. Daarom wilde ik theatermaker worden. En die voorstelling willen Uri en ik nog steeds een keer samen maken. Het thema is kijken en het kunnen zien. Wie ziet er beter, iemand die blind is of iemand die de ogen open heeft? Dat zit ook in de voorstelling Licht."
Het stuk is een mengeling van feiten en fictie. Het gaat over wat licht is en hoe belangrijk licht voor de mens is. Greg: "Het gaat ook over of we tegenwoordig niet zoveel licht hebben waardoor we misschien wel overbelicht raken. In het donker kan je niets zien, maar als er te veel in je ogen schijnt zie je ook niets."
Licht van het Nieuw Utrechts Toneel is tot en met 20 november te zien in het Máximapark.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.