Honderden Vathorsters bezorgd over Skaeve Huse, hekelen informatie vanuit gemeente

Een Skaeve Huse
Een Skaeve Huse © Gemeente Amersfoort
Hooglanderveen - Honderden Vathorsters zijn bezorgd over de komst van acht tot tien zogenoemde 'Skaeve Huse'. Dat zijn aangepaste woningen voor mensen die in een normale straat te veel overlast veroorzaken, en daarom alleen in een prikkelarme omgeving kunnen wonen. De gemeente heeft haar oog laten vallen op de Palestinaweg Oost, maar volgens buurtbewoners heeft de gemeente de keuze voor die locatie onvoldoende onderbouwd.
De gemeente wil graag inzetten op de uit Denemarken overgewaaide woonvorm. De mensen die in de, vrij vertaalde, 'rare huisjes' terechtkomen, kampen vaak met verslaving, een psychische aandoening of een licht verstandelijke beperking. In Amersfoort bestaat de doelgroep uit zo'n 20 tot 25 mensen; de locatie die Amersfoort op het oog heeft biedt plek aan zo'n acht tot tien mensen.

Op meerdere plekken in Nederland, waaronder Utrecht, wonen mensen in een Skaeve Huse. Dit is een bijzondere woonvorm waar mensen begeleid wonen in een rustige omgeving op enige afstand van een woonwijk. Begeleiding en zorg is voor bewoners verplicht. Het doel van de woonvorm is om de kwaliteit van leven voor bewoners te verbeteren en om de rust in de samenleving terug te brengen. Omwonenden moeten zo prettig kunnen blijven wonen.

Quickscan

In een zogenoemde quickscan heeft de gemeente de voorkeur uiteengezet. In een document van dertien pagina's wordt aangegeven waar Skaeve Huse aan moeten voldoen en worden drie mogelijke locaties daaraan getoetst. Vooropgesteld: alle locaties zijn verliesgevend, omdat de woonvorm per definitie ruim opgezet moet worden en het om sociale huur gaat.
Dan is het wegstrepen, want volgens de gemeente werkt het beter om met één locatie te werken. De Middelhoefseweg in het westen van de stad valt af, omdat het te dicht bij bestaande woningen zou zitten en zodoende niet prikkelarm zou zijn.

Palestinaweg Oost

Over de Laak is er gekeken naar de Achterhoekerweg en de Palestinaweg Oost. De eerste optie valt af, omdat er met de woningbouwkavel geld verdiend kan worden. Door daar Skaeve Huse neer te zetten, zou die opbrengst vervallen. Ook moet er asbest verwijderd worden, wat geld kost.
Dan blijft de Palestinaweg Oost over. Volgens het rapport zou die locatie genoeg ruimte tot de te bouwen woningen bieden en beter afgeschermd kunnen worden van de rest van de omgeving. Ook zou dit financieel de meest aantrekkelijke optie zijn, omdat het verlies er vanwege de boerengrond het laagst is en een deel eigendom is van woningcorporatie Omnia Wonen.

Bijeenkomst

Na die conclusie stuurde de gemeente zo'n 2500 uitnodigingsbrieven naar omwonenden om op 20 oktober tijdens een bijeenkomst over de plannen te praten. Maar dat was tegen het zere been van honderden bezorgde omwonenden, die zich inmiddels in een appgroep en belangenvereniging verzamelen. "Het lijkt een beetje alsof de woningen hier moeten komen, en er voor de bühne een inloopavond is georganiseerd", stelt Joost Phielix, mede-initiatiefnemer van Belang van Vathorst.
Volgens hem geeft de quickscan een onvolledig beeld van hoe de locaties ten opzichte van elkaar zijn afgewogen. Daardoor zijn buurtbewoners slecht geïnformeerd, en konden ze onmogelijk op de informatieavond alle juiste vragen stellen. "Dit was een vrij rommelig marktje waarbij iedereen wel iets vindt en iets roept."

'Feedbackformuliertje'

Daarnaast is Phielix samen met andere omwonenden bang dat dit de enige manier is waarop omwonenden hun zorgen kunnen uiten. "Formeel gezien is ons niets medegedeeld over andere momenten van participatie. Tijdens de bijeenkomst kregen we een feedbackformuliertje in ons handen gedrukt die we maar even in moesten vullen. En mochten we meer informatie willen, moesten we maar een Woo-verzoek indienen, zei de projectleider."
De gemeente laat weten dat de reacties van inwoners tot vrijdag kunnen worden ingeleverd. Die worden meegenomen in het besluit of de Skaeve Huse verder ontwikkeld worden, en in wat voor vorm. "Daar worden bewoners dan weer in meegenomen, maar hoe we dat doen, daar gaan we het afhankelijk van de reacties met elkaar over hebben", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Niet op korte termijn

Dat de bewoners zich in een belangenclub hebben verenigd, juicht de gemeente alleen maar toe. "Dat is natuurlijk hun goed recht. Het is goed dat bewoners zich zo goed mogelijk informeren."
De Skaeve Huse zullen er niet op korte termijn komen. Nadat het college de plannen heeft uitgewerkt, moeten die nog naar de gemeenteraad. Ook moet het bestemmingsplan daarvoor gewijzigd worden. En daar kunnen dan weer de nodige zienswijzen op worden ingediend.
Inmiddels hebben Amersfoort2014 en de PvdA een motie ingediend om een plenaire sessie te organiseren zodat bewoners op een centraal moment nog eens vragen kunnen stellen. Dat is ook iets wat Phielix voor zich ziet. "Je hebt als gemeente een zorgplicht richting die mensen en buurtbewoners. Daarvoor moeten weloverwogen keuzes worden gemaakt, en daarvoor moet iedereen goed geïnformeerd zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.