Or-voorzitter GVU: aanbesteding niet goed

UTRECHT - Personeel van het Utrechtse vervoersbedrijf GVU steunde donderdag de stakingsacties van hun collega's van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB.
De stakers zijn tegen de plannen van de regering om te bezuinigen en de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer. Het GVU is het eerste bedrijf waar een begin is gemaakt met de aanbesteding. Hierbij zijn fouten gemaakt, aldus or-voorzitter Esmi Swart van het Utrechtse vervoerbedrijf.
De gemeente Utrecht heeft het GVU enkele jaren geleden overgedragen aan Connexxion, waarna het bedrijf werd overgenomen door Q-Buzz. "De ervaringen zijn negatief. Het gaat ten koste van de roosters en de rijtijden. De directie is alleen geïnteresseerd in de korte termijn. Het personeel is erg onzeker en weet niet of het zijn baan in de toekomst kan houden", aldus Swart.
Om te onderstrepen hoe het is om zelfstandig te zijn, arriveerde het personeel van het GVU met een heel oude bus bij de protestactie van de GVB'ers.
Volgens de bonden komt er 40 procent minder openbaar vervoer in de steden. "Het gaat niet alleen om banen, maar ook om het oude vrouwtje om de hoek dat straks niet met de bus naar het ziekenhuis kan", aldus Abvakabo FNV-voorzitter Edith Snoey.
De actie werd gesteund door de bonden en Tweede Kamerleden van de PvdA, GroenLinks en de SP die de stakers toespraken. Parlementariër Farshad Bashir wees erop dat Den Haag niet luistert naar de wethouders in de grote steden die zich keren "tegen het verpatsen van het openbaar vervoer". Volgens hem is het bedrag van 120 miljoen euro dat de regering wil bezuinigingen gebaseerd op verouderde cijfers. "Het lijkt me logisch dat de minister de fouten herstelt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.