Amersfoort wil met nieuw plan overlast van flitsbezorgers voorkomen

© Keistadnieuws
Amersfoort - Het college van de gemeente Amersfoort wil met een nieuw bestemmingsplan voorkomen dat flitsbezorgers zich zonder vergunning in de stad kunnen vestigen. Het gaat om een zogeheten 'parapluherziening' die eerst nog aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
Met het nieuwe bestemmingsplan kunnen nieuwe internetwinkels en dark stores met flitsbezorging worden geweerd. Daarmee wil de gemeente grip houden op de plekken waar dark stores worden geopend, om zo mogelijke overlast door flitsbezorgers te voorkomen.
Want volgens wethouder Rutger Dijksterhuis kan die overlast flink zijn. "Wachtende koeriers bezorgen omwonenden soms geluidoverlast en op drukke plekken kunnen ze voor onveilige situaties zorgen in het verkeer. De winkels zijn bovendien vaak afgeplakt. Je kunt er niet naar binnen kijken en dat doet iets met het straatbeeld en de dynamiek van een winkelgebied."
Flitsbezorgers en andere dark stores konden zich aanvankelijk vrij vestigen op plekken in Amersfoort waar het bestemmingsplan detailhandel toestaat. Dit was omdat zij voldoen aan de definitie van een internetwinkel.
De gemeenteraad nam in maart van dit jaar een voorbereidingsbesluit om dark stores tijdelijk te weren. Het nieuwe bestemmingsplan zet die tijdelijke regeling om in een blijvende maatregel. Van het bestemmingsplan kan worden afgeweken. De gemeente kijkt bij een vergunningaanvraag of de locatie geschikt is voor de vestiging van een flitsbezorger.
De Amersfoortse gemeenteraad neemt dinsdag 29 november een besluit over de parapluherziening. Voordat het ontwerpbestemmingsplan definitief wordt, kunnen belanghebbenden via een zienswijze op het plan reageren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.