Schetsen van Amersfoortse kunstenaar gaan de hele wereld over: 'Mijn leven is totaal veranderd'

Koppelpoort in Amersfoort
Koppelpoort in Amersfoort © Cees van de Capelle
Amersfoort - Totaal onverwacht krijgt Cees van de Capelle uit Amersfoort een Engelstalig mailtje uit Amerika. Over een tekening die hij op Instagram heeft gezet. Hij heeft nog maar net zijn talent voor tekenen ontdekt als zijn kunstenaarscarrière al een internationale vlucht neemt. "Tientallen jaren geleden heb ik voor het laatst getekend. En nu geef ik workshops, word ik gevraagd om live te gaan schetsen op culturele festivals, mijn leven is totaal veranderd."
Cees van de Capelle ontdekte per toeval zijn talent
Zomaar een warme zomeravond in mei 2020, de coronapandemie is net 2 maanden oud. Cees zit in zijn tuin, pakt een schetsboek, een potlood en een tekenpen en begint wat te schetsen. Later komt een doos vergeten markers te voorschijn, een cadeautje van een voormalige werkgever die op zolder staat te verstoffen. "Ik had er wel plezier aan en we zaten met z'n allen aan tafel en mijn zoon Lars zei, daar moet je wat mee doen." Lars maakt een Instagram account en dan begint het balletje te rollen. Cees kan de potloden en markers niet meer loslaten. "Het leuke is, ik heb helemaal geen opleiding. Puur spontaan is het ontstaan.
Cees aan het werk in zijn studio
Cees aan het werk in zijn studio © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Het blijft dus niet bij een tekening. Tekening na tekening vloeit uit zijn markers. Het zijn vooral stadsgezichten die op het papier verschijnen: "De hoofdmoot zijn drie steden, dat zijn mijn favorieten. Delft want daar ben ik geboren, in Utrecht heb ik gestudeerd en Amersfoort, daar heb ik vanaf mijn jeugd gewoond en woon daar nog steeds. Het zijn vaak historische panden die ik teken maar ik gooi er een modern sausje over. "
Cees werkt dus met alcohol markers, al denken mensen vaak dat hij met aquarelverf werkt en vraagt hoe hij dat doet. "Aquarelverf is prachtig, het geeft hele mooie effecten, maar het is zo'n gedoe en geklieder. Deze markers hebben iets in zich waardoor je een hele mooie techniek kunt bereiken. Het zijn heldere kleuren die heel mooi elkaar overvloeien. De diepte, de snelle lijnen, wolken die strepen zijn, zo geef ik er mijn eigen draai aan. Het is ook een unieke techniek wat ik begrijp."
Deze tekening hangt nu in Amerika
Deze tekening hangt nu in Amerika © Cees van de Capelle
En dan dus dat mailtje uit Amerika, van iemand die een tekening wilde hebben van een pand aan de Oudegracht, op een hoek bij de Geertebrug. "Ik dacht, hij schrijft in het Engels, het is dus geen Nederlander, hoe komt hij bij mij terecht? Het blijkt dat zijn over-overgrootvader in dit pand ooit een bakkerij had. Dus die wilde hem hebben. Op die manier hoor je hele leuke verhalen over de tekeningen."
De tekeningen van Cees van de Capelle zijn tm 5 december 2022 te zien in de Pastorie, Kerklaan 22 in Hoogland.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.