Oekraïense vluchtelingen Soest mogelijk naar bungalowpark Soesterberg: 'Pijnlijk, maar we staan met de rug tegen de muur'

© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Soesterberg - De Oekraïense vluchtelingen die de gemeente Soest opvangt gaan mogelijk naar Soesterberg. Nu plannen voor flexwoningen aan de Insingerstraat in Soest met zeker een jaar zijn vertraagd heeft de gemeente bungalowpark Albertsdorp in beeld voor Oekraïners en statushouders. Wethouder Aukje Treep (GGS) noemt het pijnlijk dat het voormalige vliegdorp daarmee extra belast zou worden, maar ziet voorlopig geen andere oplossing.
Soest zoekt naar nieuwe opvanglocaties voor Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. De gemeente vangt op dit moment zo'n 90 vluchtelingen op, onder meer in een gebouw van 's Heeren Loo aan de Hellingweg en in woningen van Portaal die later gesloopt zullen worden. De tijdelijke contracten met de bestaande locaties lopen tussen januari en april af.
Zo'n 50 vluchtelingen hebben onderdak gevonden bij inwoners van Soest. In een aantal gevallen heeft de gemeente signalen gekregen dat die particuliere opvang te belastend wordt. Terugkeer naar Oekraïne lijkt voor de meeste vluchtelingen voorlopig niet aan de orde. Sterker nog, volgens de gemeente komen er nog altijd mensen uit Oekraïne aan.
© RTV Utrecht

Rug tegen de muur

De gemeente heeft eerder geprobeerd om Soesterberg te ontzien, vertelde wethouder Treep vanmorgen. "Dit besluit druist in tegen wat we eerder hebben gezegd. Het dorp ligt tussen het asielzoekerscentrum in Kamp van Zeist en voormalig recreatiepark 't Jachthuis, waar al Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Maar nu de tijdelijke oplossingen aflopen dreigen er mensen op straat te komen. Ik realiseer me dat het pijnlijk is, maar we staan met de rug tegen de muur." Vanmorgen zijn over het besluit zo'n tweehonderd brieven bezorgd bij omwonenden en bedrijven in de directe omgeving.
Soest heeft de opvang op een weiland aan de Insingerstraat onlangs met zeker een jaar moeten uitstellen. Eerst moet onderzocht worden wat de flexwoningen daar zouden betekenen voor het leefgebied van een beschermde dassenfamilie. De Insingerstraat is daarmee zeker niet uit beeld bij de gemeente, maar dat onderzoek kan pas in het voorjaar starten.
Volgens Treep vallen daarom de eerdere bezwaren weg om in Soesterberg naar locaties te zoeken. "Soesterbergers zijn op zichzelf niet tegen de opvang van Oekraïners en de impact daar zal heel anders zijn dan aan de Insingerstraat. Maar ik kan me goed voorstellen dat het sentiment in Soesterberg zal zijn dat zij ervoor moeten opdraaien."

Huisjes

Albertsdorp is een recreatiepark aan de Amersfoortsestraat, in het buitengebied van Soesterberg. Omdat het illegaal werd bewoond zijn de 24 huisjes en 16 appartementen ontruimd. Soest vraagt de provincie toestemming om daar uiterlijk 1 april voor anderhalf jaar vluchtelingen en statushouders te mogen onderbrengen. Volgens Treep is de kans groot dat de provincie meewerkt. "De provincie vindt Albertsdorp geen vitaal vakantiepark en ziet kansen om het om te vormen tot een woningbouwlocatie. Als daar groen licht voor komt duurt het traject erna nog erg lang. In de tussentijd zouden we er mensen in onder kunnen brengen zonder de huidige bungalows aan te hoeven passen." Afhankelijk van de gezinssamenstellingen kunnen op het park zo’n 150 mensen wonen.
Wethouder Treep benadrukt dat de gemeente intussen in het dorp Soest blijft zoeken naar andere locaties. "De vluchtelingen die we opvangen wonen daar al, ze werken en de kinderen gaan er naar school. Albertsdorp ligt niet dicht bij dat soort voorzieningen. Daar moeten we dus nog wel een plan voor maken. De zoektocht naar een plek voor flexwoningen of opvang in bestaande panden in Soest gaat door, maar we hebben helaas nog geen concrete voorbeelden gevonden."
Overigens valt de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Soest formeel binnen de portefeuille van burgemeester Rob Metz. Omdat Metz zelf een van de omwonenden van het vakantiepark in Soesterberg is - en daarmee een belanghebbende - neemt wethouder Treep dit deel van het dossier van hem over.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.