Bewonersgroep Nieuwegein krijgt geen gelijk: opvangschip voor vluchtelingen mag er komen

Op dit schip zullen de vluchtelingen vanaf woensdag opgevangen worden
Op dit schip zullen de vluchtelingen vanaf woensdag opgevangen worden © Dutch Cruise Line
Nieuwegein - Het opvangschip in Nieuwegein mag morgen gewoon aanmeren. Dat oordeelt de rechter vanochtend. Een bewonersgroep spande een rechtszaak aan tegen de komst van het schip, maar krijgt geen gelijk. “Misschien dat er incidenten kunnen plaatsvinden, maar dat weegt niet op tegen de nood van de asielcrisis", aldus de rechter.

Waar gaat de zaak over?

Tientallen omwonenden van de plek waar vrijdag een opvangschip aanmeert, stapten naar de rechter. Ze maken bezwaar tegen de beoogde ligplaats in het Merwedekanaal aan de Vreeswijksestraatweg, pal naast hun appartementencomplex.

Omwonenden vinden dat de omgevingsvergunning niet afgegeven had mogen worden. Op de plek waar het schip komt te liggen, geldt tevens een ligplaatsverbod. De bewonersgroep is het ook niet eens met de ontheffing die de gemeente daarvoor heeft gekregen.

Om klokslag negen uur is de zaal in de Utrechtse rechtbank al goed gevuld. Bewoners van appartementencomplex De Meent - pal naast de plek waar het schip gaat komen - gaan de strijd aan tegen de gemeente.
De blikken die tussen de bewoners worden uitgewisseld zijn veelzeggend. Dat schip voor de deur? Daar zitten ze niet op te wachten. Hoe gaat het bijvoorbeeld met de veiligheid? Kunnen hun kleine kinderen nog wel buitenspelen? Dat vragen ze zich af.

24/7 beveiliging

"Wij vinden dat de gemeente er te weinig aan gaat doen om onze veiligheid te garanderen", zegt een bewoner tegen de rechter. De gemeente had al aangegeven dat er 24 uur per dag beveiliging aanwezig zou zijn - óp het schip. Maar wat nou als er een incident buiten het schip plaatsvindt? De bewonersgroep voelt zich dan alsnog niet genoeg gesteund.
De reden daarvoor: "We hebben de wijkagent gesproken en die zegt ook dat hij geen tijd heeft om de hele nacht rondjes te lopen om ons complex." Dat zegt een bewoonster namens de groep. Ja, ze kunnen altijd een nummer van de beveiliging bellen. Maar dat is volgens de bewoners onvoldoende.

Onveilig gevoel

Laat één ding duidelijk zijn vandaag: de rechter begrijpt de zorgen van de bewoners. "Een incident zou niet ondenkbaar zijn", stelt hij meerdere keren. Kritische vragen richting de gemeente volgen: "Als er iets gebeurt, hoe wordt dan voorkomen dat de mensen aan de Meentwal zich onveilig voelen?"

Hadden de bewoners iets te zeggen over de ontheffing?

Deze zaak ging niet alleen over de omgevingsvergunning, maar ook over een ontheffing. Kort samengevat: de bewonersgroep woont langs het Merwedekanaal, waar normaal gesproken geen schepen mogen aanmeren. Dat mag alleen als Rijkswaterstaat – die dit water beheert – een ontheffing geeft. Rijkswaterstaat gaf een ‘go’ voor de ontheffing om twee redenen: het schip was niet te lang én op die plek kunnen andere schepen er zonder problemen langsvaren.

Hadden de bewoners iets te zeggen over de ontheffing? De rechter oordeelt van niet. De reden: zij wonen dan wel in de omgeving van het kanaal, maar ze zijn geen gebruikers van het water. En dus was de ontheffing van Rijkswaterstaat terecht, aldus de rechter.

In de ogen van de rechter heeft de gemeente daar voldoende aan gedaan. Die 24/7 beveiliging, dus. Ook komt er een locatiemanager, werken boa's 's avonds langer door en wordt er voor dagbesteding in de buurt gezorgd. Een bewoner wordt er cynisch van. "Denk je dat die mannen naar een spelletjesmiddag gaan? Geloof je het zelf?"
Al met al: de rechter vindt dat de gemeente een duidelijk plan heeft om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. En dan is de vraag: welk belang weegt zwaarder? Dat van de omwonenden die denken overlast te krijgen? Of dat van de gemeente, die met de noodopvang een bijdrage wil leveren aan de nood in Ter Apel?

'Zeer boos'

Dat tweede, oordeelt de rechter. "Ik val maar gelijk met de deur in huis", zegt hij. "Het schip kan worden aangemeerd en de opvang van asielzoekers kan plaatsvinden." Hij voegt eraan toe dat de gemeente zeker moet waken voor overlast, maar dat het college daar een goed plan voor heeft.
Teleurgesteld verlaten de omwonenden de zaal. "Ik ben zeer boos", zegt een bewoonster. Een ander roept: "Dit hadden we al een beetje verwacht. Alleen weet ik niet of ze doorhebben dat dit plan een recept voor ellende is. Bijna honderd alleenstaande mannen bij elkaar, dat kan niet goed gaan."

Hoe nu verder?

Hoe het nu verder gaat? Morgen arriveert het opvangschip dus 'gewoon' in de wijk Merwestein. Volgende week woensdag zullen de circa 100 mannen uit Ter Apel naar Nieuwegein worden overgebracht. Zij zullen daar zeker tot 1 maart blijven.
De gemeente laat na de uitspraak van de rechtbank weten het "goed" te vinden dat ze nu door kunnen gaan met de tijdelijke opvang van asielzoekers. "Daarmee leveren we een bijdrage aan de landelijke crisis", zegt burgemeester Frans Backhuijs. Hij zegt de zorgen van zijn inwoners te begrijpen. "We hebben al veel gesprekken met hen gevoerd en zullen dat blijven doen. Ook houden we de situatie goed in de gaten."
Burgemeester Nieuwegein: 'Goed dat we door kunnen met de opvang'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.