Bewoners Nieuwer ter Aa slaken noodkreet: 'Het mag en kan niet zomaar gebeuren dat het pontje uit de vaart gaat'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Nieuwer Ter Aa - Het actiecomité Laat ons niet zwemmen uit Nieuwer ter Aa slaakt een noodkreet omdat het pontje tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa in het nieuwe jaar dreigt te verdwijnen. "Zolang er geen fietsbrug is mag de pont niet uit de vaart."
Rijkswaterstaat is al enige tijd van plan om de pont, die over het Amsterdam-Rijnkanaal vaart, uit de vaart te halen "omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden". Eerder was het plan om al per 1 augustus met het pontje stoppen, maar omdat er geen alternatief is, is dit verlengd tot 31 december 2022. Omdat dit al de tweede keer is dat er wordt verlengd, vreest het comité dat het in het nieuwe jaar echt afgelopen is.
Het comité verzet zich al langer tegen het verdwijnen van het pontje en richt zich met de noodkreet nu zowel op de landelijke politiek, de provincie als de gemeente Stichtse Vecht.

Kortere dienstregeling

Ondertussen kan de exploitant de vaartijden al niet meer waarmaken, schrijft het comité. "Schippers gaan ergens anders werken door de onzekerheid over de toekomst. Daardoor vaart de pont op werkdagen nog maar tot 15.30 uur in plaats van 22.50 uur." Volgens het comité wijzen de exploitant en de Rijkswaterstaat naar elkaar elkaar; de exploitant zegt dat Rijkswaterstaat het pontje uit de vaart wil halen en Rijkswaterstaat zegt dat de eigenaar onvoldoende personeel beschikbaar heeft. "En wie zijn de dupe van naar elkaar wijzen? De inwoners en dan vooral de scholieren." De scholieren zouden 's middags te laat uit zijn om nog met het pontje terug te reizen. "In deze donkere dagen moeten ze daardoor over een gevaarlijke, onverlichte weg terugfietsen."

Fietsbrug

Het Rijk, de provincie en de gemeente praten ondertussen over de aanleg van een fietsbrug. "Als bewoners worden wij daar niet bij betrokken. Het duurt en het duurt. We herhalen nog maar eens: zolang er geen fietsbrug is, mag de pont niet uit de vaart."
"Straks is de pont uit de vaart en moeten we nog maar afwachten of er ooit een fietsbrug komt. Dit kan en mag niet zomaar gebeuren. Bestuurders en politici, neem uw verantwoordelijkheid en laat ons niet zwemmen!", zo sluit het comité de noodkreet af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.