Soest krijgt primeur met 'flexflitser': verplaatsbare flitspaal moet aantal ongelukken verminderen

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Provincie Utrecht - Het Openbaar Ministerie (OM) zet vanaf 8 november vijftig nieuwe flexflitsers in in Nederland, waaronder één in Soest. De verplaatsbare flitspalen moeten ervoor zorgen dat het aantal ongelukken omlaag gaat.
Met de flitspalen kan er 24 uur per dag worden gehandhaafd op de maximumsnelheid. Na twee maanden wordt de flexflitser verplaatst. Later wordt de flitspaal weer op dezelfde plek teruggeplaatst. Volgens het OM prikkelt dit bestuurders om het rijgedrag duurzaam aan te passen.
In 2022 worden er twintig flexflitsers ingezet, in 2023 volgen er dertig. Hiermee wil het OM op 150 locaties handhaven. Bij het selecteren van de locaties wordt gekeken naar overtredingscijfers, risico's en het aantal ongelukken. De flitspalen kunnen ook worden ingezet bij wegwerkzaamheden, waar een tijdelijke maximumsnelheid geldt. Voor de flitser is er geen stroom nodig, want deze werkt twee maanden lang op de accu.

Minder verkeersslachtoffers

Te hard rijden is volgens het OM nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. En hoe hoger de snelheid, hoe groter de kans op een ernstige afloop, zeker als het gaat om een botsing met bijvoorbeeld een voetganger of fietser.
Het plaatsen van de flitspalen past binnen het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. Het terugdringen van te hard rijden is hierin één van de prioriteiten, zodat het aantal verkeersslachtoffers in 2030 aanzienlijk minder is.
De flexflitser wordt in de week van 21 november in Soest geplaatst. Over andere locaties in de provincie is er niets bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.