Deelscooters GO Sharing verdwijnen uit de provincie: 'Mensen blijven toch kiezen voor hun eigen vervuilende auto'

© ANP
Provincie Utrecht - De groene deelscooters van GO Sharing verdwijnen uit de provincie Utrecht. In de steden Amersfoort, Soest en Leusden, waar GO Sharing actief was, kun je ze straks niet meer huren. Dat doet het vervoersbedrijf omdat het verhuren van de scooters op deze locaties niet winstgevend is.
In totaal haalt GO Sharing in 32 van de 45 actieve gemeenten de flexibele scooters weg. Dat doet het omdat de voertuigen nog té weinig gebruikt worden. "Mensen blijven toch kiezen voor hun eigen, vervuilende auto. Dat is heel jammer", aldus een woordvoerder. Hiernaast zou het lastig en duur zijn om de meer afgelegen gebieden te bedienen.
Daarbovenop zijn volgens het vervoersbedrijf veel investeerders terughoudend om in het huidige economische klimaat in deelbedrijven te investeren.

Brandstichting

In Amersfoort zijn er vaak deelscooters in brand gestoken Tussen begin 2021 en juni 2022 gingen er vijftig in vlammen op. Maar volgens een woordvoerder speelt dit niet mee in het besluit. "Nee, al levert dit wel wat kosten op qua onderhoud, het vandalisme is niet de reden om ermee te stoppen."
Het bedrijf spreekt van een tijdelijk besluit. "We willen duurzame impact maken en onze ambitie is om overal, altijd en voor iedereen beschikbaar te zijn. We zien dit dan ook als slechts een tijdelijke stop."
Het stoppen biedt GO Sharing de mogelijkheid om de elektrische snorfietsen, die het bedrijf ook verhuurt, klaar te maken voor de helmplicht die op 1 januari ingaan. Alle snorfietsers- en passagiers moeten dan verplicht een helm dragen.
In bijvoorbeeld steden als Den Haag, Rotterdam en Den Bosch blijft GO Sharing wel actief. "Daar loopt het in ieder geval een stuk beter", zegt de woordvoerder. Een deel van de scooters die weggehaald worden zet GO Sharing in deze steden in.
De komende tijd zal het bedrijf zich "in fases" terugtrekken uit de gemeenten. Op dit moment kunnen er dus nog scooters worden gehuurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.