Centraal Museum Utrecht maakt kans op Museumprijs en flink geldbedrag

© ANP
Provincie Utrecht - Het Centraal Museum in Utrecht staat in de finale van de Vriendenloterij Museumprijs 2022. De culturele instelling kan, als het wint, een geldprijs van 100.000 euro bijschrijven. Daarvoor moet het wel meer stemmen krijgen dan de twee andere finalisten, het Stadsmuseum Harderwijk en het Amsterdamse Scheepvaartmuseum.
De uitverkiezing op deze shortlist heeft het Centraal Museum met name te danken aan een aantal buurtprojecten. Het thema van de Museumprijs is dit jaar namelijk 'het museum als beste buur'. Een vakjury van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft voor de nominaties dan ook gekeken welke musea het meest de samenwerking hebben gezocht met de buurt.
Het Utrechtse museum deed dat bijvoorbeeld met het project De Wijk Centraal, waarbij het museum naar wijken werd toegebracht waar museumbezoek niet zo vanzelfsprekend is. De focus lag daarbij vooral op de wijken Kanaleneiland, Overvecht en Leidsche Rijn, waarbij er allerlei workshops en activiteiten werden georganiseerd in onder meer cultuurhuizen en bibliotheken.

Utrechtse schip opknappen

Mocht het Centraal Museum winnen, dan weet het ook al waaraan het geld besteed moet worden. Het Utrechtse Schip moet dan in een nieuw jasje worden gestoken, zodat het vaartuig ook behouden blijft voor toekomstige generaties. Dit is een vrachtschip van ongeveer 1000 jaar oud dat in 1930 in Utrecht werd aangetroffen. Momenteel is het te bewonderen in het Centraal Museum.
Artistiek directeur van het Centraal Museum Bart Rutten is blij met de nominatie, al hoopt hij dat deze nu ook in winst kan worden omgezet. "Dat we tot de drie finalisten behoren, is een opsteker waar we heel trots op zijn. Het is een mooi stempel op alle activiteiten die we als museum met en voor onze buren ontwikkelen in het museum en in de wijken", zegt hij. "We gaan natuurlijk proberen om Utrecht te laten winnen, zodat we ons schip een nieuwe en sprankelende omgeving kunnen geven."
Stemmen voor de museumprijs kan nog tot en met 27 november. Op donderdag 1 december wordt vervolgens bekendgemaakt wie er heeft gewonnen. Vorig jaar ging Kasteel Hoensbroek er met de eer, en het bijbehorende prijzengeld, vandoor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.