Agentschap Telecom gaat verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur

Amersfoort - Het Agentschap Telecom in Amersfoort heet vanaf nu Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken onthulde de nieuwe naam met een druk op een virtuele knop. En om het digitale aspect nog eens extra te benadrukken hielp robot Pepper de minister om de eerste stappen in de VR-wereld te zetten.
Agentschap Telecom gaat verder als Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
"De nieuwe naam laat zien dat deze overheidsdienst meebeweegt met nieuwe ontwikkelingen in de samenleving", vertelt minister Adriaansens. "Het gaat nu steeds meer over digitale communicatie en digitale infrastructuur om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen communiceren. Deze organisatie is er om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt."

Van radiopiraat tot satelliet

Het Agentschap Telecom is bij de meeste mensen vooral bekend om de strijd tegen radiopiraten en het veilen van FM frequenties. Maar de dienst doet veel meer en daarom is een nieuwe naam op zijn plaats, vertelt Inspecteur-Generaal Angeline van Dijk.
"Dat komt door heel veel Europese wet-en-regelgeving die heeft gezegd dat we digitale netwerken en de apparaten die daar gebruik van maken beter moeten beschermen. Ook de marktplaatsen en het veilig online zaken doen valt daaronder. Daarmee zijn heel veel nieuwe taken onze kant opgekomen. We gaan dus een hele nieuwe digitale wereld tegemoet in het toezicht."
Dit betekent dat de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur bijvoorbeeld bij slimme apparaten die op het internet zijn aangesloten controleert of de fabrikant veilig met gebruikersdata omgaat. Ook controleert de dienst of mobiele netwerken wel overal bereik hebben. En wanneer vanuit Nederland een satelliet de ruimte in zou willen schieten, dan moet je bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een vergunning aanvragen.

Belangrijk maar onbekend

Dat de meeste mensen nooit direct te maken hebben met het Agentschap Telecom en nu met de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur is niet zo gek. Het is ook geen organisatie die uitgebreid op de voorgrond treedt. Het meeste werk speelt zich achter de schermen af, vertelt Inspecteur-Generaal van Dijk.
"Het belangrijkste is dat je thuis gewoon kunt internetten en dat je verbinding met je mobiele telefoon hebt. Wij werken als toezichthouder op de achtergrond. Wat we ook heel veel doen is het beïnvloeden van wet-en-regelgeving in Europa en we werken samen met fabrikanten om gezamenlijk producten beter te maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.