CDA Utrecht wil met tegenbegroting een hele andere koers voor de stad

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Het CDA komt aanstaande donderdag met een alternatieve begroting voor de stad Utrecht. In de gemeenteraad wordt deze week gepraat over de programmabegroting zoals het college van B&W die voorstelt. Het CDA denkt dat het veel beter kan en komt met een tegenbegroting.
In de tegenbegroting van het CDA wordt de bezuiniging op het onderhoud van de openbare ruimte teruggedraaid. "Wij willen dat mensen in een fijne, veilige, leefbare en prettige stad kunnen wonen", zei fractievoorzitter Jantine Zwinkels vanavond in het programma Stadhuisplein op Bingo FM.
Het CDA ziet ook veel positieve dingen in de begroting, maar toch heeft fractievoorzitter Zwinkels op essentiële onderdelen kritiek. Zo hekelt het CDA de forse lastenverzwaringen, de partij noemt die onverstandig. "Die lastenverzwaring is vooral voor mensen met een parkeervergunning of een eigen huis. Maar daar zitten natuurlijk ook heel veel mensen tussen met een laag inkomen", zei Zwinkels op Bingo FM. "Die raak je ook en die voelen het nog veel harder." In hun tegenbegroting worden deze lastenverzwaringen deels teruggedraaid.

Gigantische stijging

Julia Kleinrensink (GroenLinks) is juist blij met de programmabegroting van het college, haar partij zit in de coalitie. "Ik denk dat we heel erg tevreden kunnen zijn omdat er wordt geïnvesteerd in dingen die wij belangrijk vinden", zei Kleinrensink in Stadhuisplein. "Zoals er voor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen zijn, dat we ons richten op het tegengaan van de klimaatcrisis, en tenslotte om de ongelijkheid in de stad kleiner te maken."
De VVD was ook te gast in het programma op Bingo FM. Die partij vindt niet alles in de begroting slecht. Toch is er veel waar de liberalen het hardgrondig mee oneens zijn. "In het coalitieakkoord en in deze begroting is er voor gekozen om de uitgaven gigantisch te vergroten. Terwijl er heel veel geld op plank blijft liggen."
Volgens Marijn de Pagter heeft het college heel veel ambities, die niet waargemaakt kunnen worden. Hij vindt dat zonde want het geld wordt wel bij de inwoners van de stad opgehaald. "Via de OZB en de parkeertarieven, die gaan allemaal ook gigantisch omhoog." De VVD pleit er bij deze begroting voor om eerst te kijken waar er binnen de gemeentelijke organisatie nog geld opgehaald kan worden, voordat de belastingen worden verhoogd.
U kunt de hele uitzending hier terugluisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.