Brandweer Eemnes vergrijst, gemeente wil jonge vrijwilligers voortrekken op woningmarkt

De brandweer van Eemnes in actie voor een koe die in de sloot is beland.
De brandweer van Eemnes in actie voor een koe die in de sloot is beland. © Caspar Huurdeman
Eemnes - Eemnes wil brandweermensen voorrang geven bij het toewijzen van huizen in het dorp. Burgemeester Roland van Benthem hoopt dat daarmee jonge brandweervrijwilligers in Eemnes zullen blijven, of mogelijk zelfs van andere gemeenten naar Eemnes verhuizen.
Volgens Van Benthem wordt de gemiddelde leeftijd van het lokale brandweerkorps steeds hoger. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt daarom of het zinvol is om in de gemeente woningen vrij te houden voor jongeren die zich bij de brandweer hebben aangemeld. Behalve brandweerlieden zouden ook bijvoorbeeld leraren, kinderopvangmedewerkers, zorgpersoneel en politieagenten voorrang moeten kunnen krijgen.
De gemeenteraad ging gisteravond akkoord met het plan van het college. Volgend jaar komen er in Eemnes nieuwe woningen beschikbaar. Burgemeester Van Benthem verwacht dat er rond die tijd ook een raadsvoorstel ligt om brandweermensen en andere schaarse beroepen vooraan in de rij te zetten.
Eemnes rekent op een wijziging van de Huisvestingswet, waar Den Haag aan werkt. Die wetswijziging zou gemeenten meer mogelijkheden geven om eigen inwoners voor te trekken op mensen van buiten. Ook moeten gemeenten daarmee de ruimte krijgen om woningen toe te wijzen aan mensen met een zogenoemd cruciaal beroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.