Is het einde van de brugsoap in Vreeland in zicht? 'Die hele brug moet eruit'

© RTV Utrecht
Vreeland - Na tweeënhalf jaar steggelen is er nog steeds geen bevredigende oplossing voor de probleembrug in Vreeland. De brug aan de Bergseweg is te steil, waardoor verkeer uit tegengestelde richtingen elkaar niet aan zien komen. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. De betrokken partijen kwamen de afgelopen jaren niet tot plannen om dit op te lossen. De gemeente zet nu in op paaltjes die in de grond zakken en verkeerslichten, maar volgens de buurt zitten ook daar veel haken en ogen aan.
"Het is schandalig, het probleem wordt niet opgelost". Ze wil liever anoniem blijven, 'om gedoe te voorkomen', maar een vrouw die in de buurt van de Bergseweg woont heeft wel een mening over de brug. "Je blijft onbereikbaar, je blijft de ellende houden van mensen die de borden niet snappen."
Wie de brug oversteekt kan tegenliggers pas laat zien

Navigatie kent de weg niet

Op dit moment is de brug alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Op termijn moet autoverkeer ook weer over de brug kunnen. Het idee van de gemeente is om een paal die in de grond kan zakken bij de brug te plaatsen. Alleen bij bewoners van de Bergseweg zakt de paal dan, op basis van hun kenteken, naar beneden. En er komt een stoplicht zodat een botsing op de tegenligger wordt voorkomen. Ander verkeer, zoals postbezorgers of bezoekers, moeten in veel gevallen kilometers blijven omrijden. Keren gaat heel lastig op de smalle weg en dat leidt nu al regelmatig tot hachelijke situaties.
"Er stond hier laatst een vrachtwagen voor het bruggetje vast. De chauffeur moest ruim een kilometer achteruitrijden naar een plek waar hij de draai kon maken. Ik weet niet hoe lang hij er over heeft gedaan, maar hij had het zweet op z'n voorhoofd staan."
Ook bestuurders van gewone personenauto's moeten over goede stuurmanskunsten beschikken. De navigatie geeft de afgesloten brug niet aan. Wie vast komt te zitten moet honderden meters voorzichtig achteruit rijden om de draai te kunnen maken. Ambulances hebben volgens omwonenden al een aantal keer aan de verkeerde kant van de brug gestaan en moesten kilometers omrijden.
De chauffeur van deze vrachtwagen moest honderden meters achteruit rijden op de smalle weg omdat hij vast kwam te zitten bij de brug
De chauffeur van deze vrachtwagen moest honderden meters achteruit rijden op de smalle weg omdat hij vast kwam te zitten bij de brug © RTV Utrecht

Slapen

De problemen met de brug zijn ontstaan bij de aanleg ervan. Projectontwikkelaar Krijn-Jan Driessen liet de brug bouwen. De gemeente keurde de bouwtekeningen goed en verleende een vergunning. Maar een paar dagen na de opening sloot de gemeente de brug alweer. Hij bleek te steil, tegenliggers zie je pas als je op het hoogste punt bent.
Volgens Driessen ligt de fout bij de gemeente liet hij in een eerder interview weten. "Er heeft iemand zitten slapen bij de gemeente." Deze zomer overlegde de projectontwikkelaar nog met de gemeente. "Ik weet van de oplossing die de gemeente heeft bedacht, maar weet niet wat de huidige stand van zaken is", laat hij desgevraagd weten. Hij zegt het gedoe rondom de brug 'vervelend' te vinden. "Er moet sowieso een goede bebording komen, dit snapt geen mens. Er wordt heel veel bedacht door de gemeente maar er gebeurt niks. Ik ben heel benieuwd waar het nu heen gaat."

Paard en wagen

De gemeente Stichtse Vecht komt nu dus met een 'oplossing' voor het probleem: een zakpaal met kentekenherkenning en stoplichten. Aan buurtbewoners is gevraagd wat ze van die oplossing vinden. Aanwonenden zijn niet onverdeeld enthousiast. "Ik vind het een schijnoplossing. Je wordt gehinderd in je bewegingsvrijheid, al twee en een half jaar", zegt een vrouw die in de tuin staat te werken. "Als mijn kinderen of vrienden uit het dorp hier komen moeten ze helemaal omrijden. Het beperkt mij gewoon in m'n sociale contacten. Als ik een pakje bestel dan staan ze: hoe moet ik bij u komen?"
"En de rest van Nederland blijft voor de burg staan! Daarbij kun je er met een paard en wagen niet overheen. En wat als er drie auto's aankomen en wij sluiten achteraan? Dan moet de rest terug? Hoe gaan we dat doen?", zegt een andere buurtbewoner.
Al zijn er ook bewoners aan de Bergseweg die wel kunnen leven met de geboden oplossing. "Ideaal is het niet, het is een noodgreep, maar het is op dit moment wel lekker rustig hier. Dus ik laat de rust maar prevaleren. Ik heb met het plan ingestemd", zegt een man even verderop.

Brug eruit

Verantwoordelijk wethouder Frank van Liempdt (LokaalLiberaal) wil nog niet reageren. Hij wil het plan voor de brug eerst goed uitwerken en voorleggen aan de gemeenteraad voordat hij uitspraken doet over de oplossingen. Het plan voor de brug wordt voor het kerstreces aan de raad voorgelegd.
Waar de gemeente ook mee komt, voor deze bewoner is er maar één manier om de problemen aan de Bergseweg op te lossen. "De oplossing is de boel terugbrengen in de oude situatie, die hele brug moet eruit!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.