Topstuk onder toeziend oog van het publiek gerestaureerd in Militair Museum Soesterberg

© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Soest - Onder toeziend oog van bezoekers wordt 'De slag bij Quatre-Bras' uit 1818 gerestaureerd bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Het schilderij is in bruikleen van Koninklijke Verzamelingen en hing tot voor kort in Paleis Soestdijk. "Vanwege de aanstaande renovatie van het Paleis ontstond de unieke gelegenheid het schilderij in het NMM tentoon te stellen", laat het museum weten.
Met hulp van föhns en een op maat gemaakte bok is het doek verplaatst naar het museum in Soesterberg. Daar komt het in een zaal te hangen waar publiek vanaf 15 november kan zien hoe het wordt gerestaureerd. Op het doek voert een jonge prins van Oranje, later koning Willem II, de Nederlandse troepen aan in gevecht met het leger van Napoleon in de slag bij Quatre-Bras in 1815.
Die slag was de opmaat voor de beslissende slag bij Waterloo, twee dagen later. Daarmee kwam een eind aan oorlogen die Europa 23 jaar lang in hun greep hielden. Directeur John Sijmonsberg van het NMM: "Dit schilderij verbeeldt een cruciaal maar onbekend verhaal uit de Nederlandse geschiedenis. Het is geweldig dat dit vroeg negentiende-eeuwse topstuk vanaf nu voor alle Nederlanders te bewonderen is.”
Het schilderij is ruim 6 bij 4 meter groot en bevat volgens het museum veel verwijzingen naar de eigen collectie. Na de restauratie is het volgend jaar 'in volle glorie' te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.