Tweede Kamer maant minister om pontje Nieuwer ter Aa voorlopig in de vaart te houden

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
Nieuwer ter Aa - Goed nieuws voor bewoners uit Nieuwer ter Aa: de Tweede Kamer heeft vanmiddag een motie over het pontje tussen het dorp en Breukelen aangenomen. Dit betekent dat de veerdienst hoogstwaarschijnlijk ook na 31 december nog over het Amsterdam-Rijnkanaal blijft varen.
Rijkswaterstaat wil de veerdienst uit de vaart halen "omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden". Dat zou eerst al per 1 augustus gebeuren, maar is bij gebrek aan alternatief uitgesteld tot 31 december. In de motie, ingediend door het CDA, staat dat Rijkswaterstaat de pont weliswaar "op termijn" uit de vaart wil halen, maar dat er niet gezegd is dat dit op korte termijn zou moeten gebeuren. Omfietsen over de Breukelerbrug wordt "geen aanvaardbaar alternatief" genoemd.
Het actiecomité Laat ons niet zwemmen, dat zich verzet tegen het verdwijnen van het pontje, nam het standpunt in dat het pontje niet weg mag voordat er een fietsbrug is. Over dit alternatief wordt door het Rijk, de provincie en de gemeente gepraat, maar er is nog niets concreet.
Nu zijn er een aantal maatregelen die genomen kunnen worden om de veiligheid wél te waarborgen, waarvan één dubbele bemensing is. In de aangenomen motie wordt de regering gevraagd "om zich tot het uiterste in te spannen om de dubbele bemensing van de pont zo snel mogelijk te realiseren". Daarnaast zou het pontje moeten blijven varen totdat er een alternatief is voor de bewoners.
Harry van der Molen van het CDA diende de motie in. "Voor de buitenwereld lijkt dit onderwerp misschien heel klein, maar voor bewoners van het dorp is het pontje heel belangrijk. Ik vind dat je als Tweede Kamerlid dan ook in actie moet komen, en niet alleen bij projecten waarbij het om miljarden gaat." Het kamerlid is al maanden met het onderwerp bezig. "Als er dan gestemd wordt is het even spannend, maar de steun in de Kamer was breed, dus dat is heel fijn."
Egbert Bouman van het actiecomité Laat ons niet zwemmen liet vandaag al weten dat hij, als de motie aangenomen zou worden, wel een slag om de arm houdt: "De minister moet er dan natuurlijk wel naar luisteren", doelend op Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers. Of de minister dat gaat doen, moet nu gaan blijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.