Leegstaande ruimtes boven winkels in de binnenstad van Utrecht worden steeds vaker omgebouwd tot woningen

Wonen in het winkelgebied van Utrecht
Wonen in het winkelgebied van Utrecht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
Utrecht - Wandelend door het winkelgebied in de binnenstad van Utrecht zie je veel winkelpanden leegstaan. En als je naar de verdiepingen daarboven kijkt, zie je ook daar veel leegstand, maar daar lijkt nu toch verandering in te komen. Ondernemers en gemeente hopen zo dat de winkelstraten weer gaan bruisen.
Tom Broekman zit al jaren in de binnenstad met een herenzaak. Zijn pand gaat binnenkort volledig op de schop, maar daar heeft hij wel negen jaar over gedaan om dat voor elkaar te krijgen. "Het is ontzettend lastig om te bouwen. We lopen tegen enorm veel vergunningen aan. De bouwlogistiek is moeilijk. We zitten met de asdruk, met elektrisch slopen en je moet verduurzamen."
Leegstaande ruimtes boven winkels in de binnenstad van Utrecht worden steeds vaker omgebouwd tot woningen
De gemeente Utrecht ziet graag dat eigenaren van panden in de binnenstad meer woningen gaan realiseren. Wethouder Susanne Schilderman van economische zaken: "Het helpt om meer woningen toe te voegen en daar zijn we allemaal naar op zoek. Het is ook een manier om leegstaande ruimten beter te gebruiken en het zorgt voor meer levendigheid in de binnenstad."

Met uitzicht op de Dom

Broekman laat zien waar de 14 woningen komen die hij wil bouwen boven zijn winkel. In de opslag die volhangt met broeken, jassen andere kleding schuift hij bij het raam een aantal jassen opzij. De luxaflex houdt hij even vast. "Dit uitzicht op de Dom moet je toch even zien." Jaren geleden zag hij de noodzaak niet van het bouwen van woningen. "De begane grond bracht over het algemeen voldoende op om rendement te maken en de investeringen om woningen te realiseren waren toen ook al hoog."
Meer winkelpandeigenaren gaan over tot het bouwen van woningen. ASR vastgoed bijvoorbeeld heeft dertien panden in het bezit. In één van die panden aan de Choorstraat wordt nu verbouwd en voor een ander pand liggen de plannen klaar. Tom Broekman kijkt er naar uit om met de bouw te beginnen en hij hoopt dat de eerste mensen eind 2024 boven zijn winkel een plekje zullen vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.